Irak: 85.000 gewelddoden in 4 jaar tijd

Meer dan 85.000 Irakezen zijn door geweld om het leven gekomen en 147.195 gewond geraakt van begin 2004 tot en met 2008, zo heeft de Iraakse regering berekend. De cijfers werden gisteren in Bagdad gepubliceerd.

Het geweld in Irak gaat overigens nog door, zij het op lager niveau dan in voorgaande jaren.

Het dodencijfer omvat Iraakse burgers, politiemannen en militairen, maar niet rebellen, Amerikaanse en andere buitenlandse militairen en buitenlandse contractanten. Evenmin is het aantal doden geteld tijdens de Amerikaans-Britse invasie in maart 2003 en in de eveneens gewelddadige maanden daarna.

Het persbureau Associated Press meldde in april van dit jaar op basis van Iraakse regeringscijfers dat tussen 2005 en februari 2009 87.000 doden zijn gevallen. De regering is door de jaren heen, voorzover ze totaalcijfers publiceerde, steeds voorzichtiger geweest dan andere bronnen. De VN-missie UNAMI bijvoorbeeld kwam in de eerste jaren na de invasie met aanzienlijk hogere dodencijfers op basis van tellingen in lijkenhuizen. Ook veel Irakezen zelf zijn ervan overtuigd dat er veel meer mensen zijn gedood dan de regering zegt.

Maar de 85.694 van het ministerie voor Mensenrechten vormt al 0,3 procent van de bevolking van 29 miljoen. Op de Verenigde Staten toegepast zou dat neerkomen op 900.000 doden in een overeenkomstige periode.

Het dodelijkste jaar was volgens het ministerie 2006 met 32.622 doden en 37.101 gewonden, met 2007 als tweede, met 19.155 doden en 28.118 gewonden. In 2008, nadat sunnitische stammen zich tegen sunnitische extremisten hadden gekeerd en de Amerikaanse regering extra troepen had gestuurd, was het dodencijfer teruggelopen tot 6.787, met 20.178 gewonden.

Het ministerie gaf niet de religieuze of etnische achtergrond van de slachtoffers aan. Aanvankelijk ging het vooral om aanslagen door sunnitische extremisten op de shi’itische meerderheid. Maar na de aanslag op een shi’itisch heiligdom in Samarra in februari 2006 gingen shi’itische milities in de tegenaanval. Zij vermoordden talloze sunnieten.

Gisteren vielen in Irak weer zeven doden bij een mortieraanval op een markt in het noorden van Bagdad. In de zuidelijke stad Kerbala vielen twee doden en 46 gewonden bij drie bomexplosies bij shi’itische heiligdommen. (AP, AFP)