Internet kost meer energie

Het energieverbruik van de Nederlandse ICT-sector groeit explosief. Het stroomverbruik van zogeheten datacentra – de schakelpunten voor snelle internetverbindingen – zal in 2020 verviervoudigd zijn ten opzichte van 2006, blijkt uit gisteren gepubliceerd onderzoek van het ministerie van Economische Zaken. Het energieverbruik zit vooral in koeling: in datacentra staan zware computers bij elkaar die veel koeling nodig hebben. De ICT-sector is nu goed voor bijna 2 procent van het nationale energieverbruik, evenveel als de luchtvaart. De afgelopen twee jaar groeide dit stroomverbruik twee keer zo snel als het nationale verbruik. De overheid wil dat de ICT-sector efficiënter gaat werken maar het wordt „een zware klus” om het doel – 30 procent meer efficiency in 2020 – te halen, zegt staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken, PvdA).

Lees het hele rapport via nrc.nl/economie