In 'Surrogates' maalt niemand meer om echt

scene uit de film Surrogates (2009) FOTO: Touchstone Pictures (l to r) BRUCE WILLIS, JAMES FRANCIS GINTY (background) Touchstone Picture

Surrogates

Regie: Jonathan Mostow. Met: Bruce Willis, Rosamund Pike, James Cromwell. In: 82 bioscopen. **

De wereld beleven in je loungestoel. Met hersengolven een robot besturen die een vlekkeloze versie van jezelf is, of juist heel iemand anders. Zo’n robot kan alles, inclusief de liefde bedrijven. Al weet je nooit echt wie je voor je hebt.

In de anti-utopie Surrogates maalt niemand meer om echt. Alles is oppervlak, 98 procent van de mensheid komt alleen nog als etalagepop de deur uit, Second Life is de realiteit geworden.

Surrogates drijft trends als virtuele realiteit, robotisering, Körperkultur en plastische chirurgie op de spits, maar doet dat zo inconsistent en implausibel dat je al tijdens de film vol vragen zit. De makers compenseren de vervreemding bovendien met een generiek scenario over een FBI-agent (Bruce Willis) die via een moord stuit op een morbide complot.

Zelfs Bruce Willis weet het slappe scenario geen leven in te blazen. Wel heeft Surrogates visuele charme: een feestje voor paspoppen die elkaar met stroom stimuleren, sampelt mooi de perfect-perverse esthetiek van Helmut Newton of David LaChapelle.

    • Coen van Zwol