Ik ben zo`n sukkel die vakbondslid is

Wie is die mevrouw eigenlijk? Die Rosanne Hertzberger? Die pretendeert dat de arbeider niets meer heeft aan de vakbond? (nrc.next, 13 oktober). Die denkt dat de arbeider zelf wel even zijn loonsverhoging en pensioenvoorziening gaat regelen met de directie van Philips, Unilever of Shell?

De reden dat de vakbonden leden verliezen is de mentaliteitsverandering in de maatschappij, mevrouw Hertzberger. Weet je wel wat dat kost aan contributie? En als we gaan staken, hoe moet ik dan mijn tophypotheek aflossen? Nee, laat die sukkels die wel lid zijn en opkomen voor de belangen van de arbeiders de kastanjes maar uit het vuur halen. Dan profiteren wij wel mee.

Als we maar geen last hebben van de acties van die grijze verbitterde arbeiders in ”suffe hesjes”. Ik ben zo`n sukkel, mevrouw. Die werkt in de Rotterdamse haven en al 25 jaar lid is van de bond. Maar ik ben niet verbitterd en grijs. Ik ben pas 45 en geniet van het leven en ga met veel plezier naar mijn werk.

Ik ben wel bezorgd. Dat nadat de AOW-leeftijd wordt verhoogd het ontslagrecht wordt aangepakt, ik een aantal jaren voor mijn pensioen word ontslagen omdat ik dan versleten ben en er geen bond meer is die mijn belangen behartigt. Want opkomen voor een ander, wat heb je daar nou aan?