Hé, bedankt man

Mannen die ontroerd raken. Dat is ontroerend. Tenzij ze zichzelf expres zitten te ontroeren, dan is het weer tenenkrommend. Van die mannen die over zichzelf gaan zeggen: „En als ik dan aan mezelf terugdenk… Zo’n klein mannetje met twee van die Friese doorlopertjes… En maar schaatsen tegen die wind in… En moet je me nu eens zien.”

Mannen die per ongeluk ontroerd zijn, komen meestal een stuk minder goed uit hun woorden. Leo Beenhakker zei afgelopen dinsdag tijdens een boekpresentatie tegen voormalig Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik: „En als ik dan even persoonlijk spreek, dan zeg ik: verdómme, Jorien van den Herik, ik mis je.”

Een lieve uitspraak. Ten eerste omdat het zo ongebruikelijk is om in een emotionele verklaring voor- en achternaam van de aangesprokene te noemen. Ten tweede vanwege dat ‘verdomme’. Daar houden ontroerde mannen heel erg van, even een mild scheldwoord gebruiken, zodat het niet te soft wordt allemaal.

Ontroerde mannen zeggen ook graag het woord ‘man’. Stel, je bent een man en je beste vriend heeft jouw herdershond van de verdrinkingsdood gered. Dan is het moment aangebroken om te zeggen: „Hé, bedankt man.” En dan iets met een soort halve omhelzing. Waarna bier.

Soms, als mannen tranen in de ogen krijgen, dan gaan ze er een grapje van maken, en zeggen ze: „Sterk spul hè, die Fisherman’s Friend.” Ook als er in de verre omtrek geen Fisherman’s Friend te bekennen is. Of ze gaan zich verontschuldigen: „Sorry, ik werd even emotioneel.”

Terwijl niemand het erg vond.

Jorien van den Herik, die verdómme gemist werd, was zelf een stuk minder van zijn stuk. Toen hem werd gevraagd of hij dan boos was over hoe het destijds bij Feyenoord allemaal was gegaan, zei hij: „Nee, dan word je niet boos. Dan word je zakelijk.”

Een prachtige nieuwe variant op „Mama is niet boos, mama is teleurgesteld/verdrietig.”

De interviewer probeerde nog wat emotie los te krijgen door te vragen: „Ja, en hoe uit zich dat ‘zakelijke’ dan?” Maar nee hoor. Alle emotie zat bij Beenhakker.

Paulien Cornelisse

    • Paulien Cornelisse