Gezag delen Uruzgan begin 2010 Afghaans

Nederland streeft ernaar om in het voorjaar van 2010 de verantwoordelijkheid voor de lokale veiligheid in delen van Uruzgan over te dragen aan de Afghanen zelf. Het zou de eerste overdracht van de veiligheidstaken zijn en het moet gebeuren in de dichtst bevolkte gebieden van de Zuid-Afghaanse provincie.

Dat staat in een brief die de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) gisteren naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De strategie van de westerse coalitiemacht ISAF is om de Afghanen op termijn zelf te laten zorgen voor veiligheid en bestuur. Speciale eenheden zijn bezig met de training van het Afghaanse leger en de politie.

De vierde brigade van het Afghaanse leger, die vlak naast Kamp Holland zit, wordt nog dit jaar verder versterkt. Daarnaast is het aantal agenten in Uruzgan gestegen tot ruim 2.300 man. In heel Afghanistan zijn er bijna 97.000 agenten.

De overdracht van de veiligheidstaken zal volgens de ministers alleen gebeuren als de Afghaanse autoriteiten ermee instemmen en na afstemming met ISAF.

De Britse premier Gordon Brown verhoogt het aantal militairen in Afghanistan, zei hij gisteren in het Lagerhuis. Voorwaarde is dat ook andere landen meer militairen sturen. Brown gaf geen exact aantal, maar zei wel dat het totale aantal militairen zal stijgen tot 9.500. Dat betekent een toename van ongeveer 500. De Amerikaanse president Obama beslist „de komende weken”. (ANP, AP)