Dirk Scheringa blijft een held

Veel werknemers van de DSB Bank vinden dat hun bedrijf kapot is gemaakt door Pieter Lakeman en De Nederlandsche Bank. „Bij welke bank is er niet iets mis?”

Ja, er waren klachten van klanten. En natuurlijk zijn er dingen niet goed gegaan. Dat geeft hij eerlijk toe. Maar andere banken maken toch ook wel eens fouten? Het zou allemaal netjes opgelost worden, zegt Guido Jurgens (35), directeur algemene zaken bij de DSB Bank. „We waren een perfect gezond bedrijf. We hadden miljarden spaargeld op de balans staan. Er was niets aan de hand. Wat er nu allemaal gebeurt, is onnodig.”

Dirk Scheringa is een held, vindt zijn personeel. En hij is in een oneerlijk gevecht beland. Een gevecht van ‘hun’ kleine bank tegen de andere banken, tegen De Nederlandsche Bank (DNB) en minister Wouter Bos (Financiën). Die moesten hun Dirk niet. Zo zien veel DSB-werknemers het.

Een paar honderd medewerkers en een handjevol supporters van voetbalclub AZ stonden gisterenavond op de stoep van de rechtbank in Amsterdam, om Dirk Scheringa te steunen. Ze klapten en scandeerden zijn naam toen de eigenaar en oprichter van de bank arriveerde. Scheringa zwaaide even en stak twee duimen in de lucht.

Guido Jurgens is kwaad op Pieter Lakeman, die twee weken geleden opriep om massaal spaargeld bij de DSB Bank weg te halen. „Het is toch ongelofelijk dat zo’n man maar wat mag raaskallen. Dat kan toch niet?” Maar het kwam de DNB mooi uit, denkt hij. Het spaargeld verdween, de DSB raakte in de problemen en DNB kon ingrijpen. Ja, DSB-bestuurslid Hans van Goor verwoordde het goed toen hij op tv sprak van de „grootste bankroof uit de geschiedenis”.

Jaap van Goor (70), de vader van Hans van Goor, kan niet geloven wat er de afgelopen twee weken is gebeurd. De bank van zijn zoon, de bank waar hij zelf al jaren een rekening heeft, werd afgeschilderd als een grote boevenbende. Hij durfde de afgelopen weken de televisie bijna niet meer aan te zetten. Wat zou er die dag weer gezegd worden over DSB? „Er is zelfs een website waarop Dirk als maffiabaas Don Corleone staat afgebeeld. Kan dat? Mag dat in Nederland?” Hij is even stil en veegt tranen uit zijn ogen. „Ik ken Dirk van haver tot gort. Al jaren. Het is een goede vent.”

De DSB Bank werd te groot, denkt Van Goor. „Daarom moesten ze kapot. Ze hadden zulke mooie producten, dat vonden andere banken niet leuk.” Maar de bank kreeg toch juist door haar verkochte producten een slechte naam? Van Goor schudt zijn hoofd. „Het was een andere tijd. Alles ging goed, de beurs, de huizenmarkt. Misschien zijn daardoor fouten gemaakt?” En bovendien, iedereen deed het, iedereen haalde enorme provisies binnen, zegt hij. „Bij welke bank is niet iets mis? Wijs me er één aan.”

Een parlementair onderzoek, dat moet er komen, vindt werknemer Johan (40). Er is volgens hem zoveel gebeurd rond de DSB Bank wat niet deugt. Neem dat rapport van de AFM dat gisteren gepubliceerd werd. „Waarom pas gisteren?” Er staat in dat veel grote financiële instellingen bij verzekeringen provisies van 80 procent opstreken. „Dus iedereen deed het. Waarom moet de DSB dan alleen aangepakt worden?”

Van de rechter heeft de DSB Bank tot morgenmiddag de tijd gekregen om alsnog een overnamekandidaat te vinden. Maar gaat de bank toch failliet, dan staan volgens de vakbonden zo’n 2.000 werknemers op straat.

De DSB Bank is de grootste werkgever in West Friesland, zegt Carla Kiburg van FNV Bondgenoten. „De banen liggen in die regio niet voor het oprapen.”

De werknemers in Wognum zitten echt in een ellendige situatie, legt Joop Hofland van vakbond De Unie uit. „De DSB Bank is een soort familiebedrijf. Ze hebben allemaal een hypotheek met korting bij de bank en hun kinderen zitten op Dikkie Dik, het eigen kinderdagverblijf van de bank. Dat raken de medewerkers nu mogelijk allemaal kwijt.”

    • Tom Kreling
    • Patricia Veldhuis