columnwedstrijd

Freelance-journalist Roos Menkhorst (25) is de winnaar van de columnwedstrijd die nrc.next in samenwerking met Club Interbellum in De Balie organiseerde. De tweede prijs ging naar medisch onderzoeker Emma Mulder. De student geneeskunde Dirk Houtman werd derde.

De opdracht van de wedstrijd was om een korte column te schrijven naar aanleiding van de stelling: ‘Vrouwen moeten de tijd hebben voor zelfontplooiing en daarom moet de vruchtbaarheidsleeftijd zo lang mogelijk kunstmatig worden verlengd.’

De jury heeft de bijdragen beoordeeld op inhoud en stijl. Menkers wist op een persoonlijke en confronterende manier haar twijfel over kinderen en zelfontplooiing te verwoorden. Stilistisch sterk vond de jury het gebruik van één scene uit de eigen omgeving. Menkers schreef een pakkend begin én een einde dat dwingt tot nadenken. Dat geldt ook voor de bijdrage van Emma Mulder, die een aangrijpend toekomstscenario schetste. De originele column van Dirk Houtman viel de jury juist op door de relativerende toon.

In totaal ontving de redactie meer dan 150 columns. Het viel op dat de meeste auteurs grote vraagtekens plaatsten bij het kunstmatig verlengen van de vruchtbaarheidsleeftijd van vrouwen. In die zin vormen de drie winnende bijdragen een goede afspiegeling van het gevoel dat blijkbaar breder leeft bij lezers van nrc.next.

Aanstaande zaterdag vindt in De Balie in Amsterdam het Grote Souper van de Onvruchtbaarheid plaats. Tijdens een exclusief vijfgangensouper buigen wetenschappers, kunstenaars, journalisten en theatermakers zich over de groeiende onvruchtbaarheid van de westerse mens. Aansluitend een IVF Cocktailparty met dj’s en live muziek.

Meer op: www.onvruchtbaarheidsfeest.nl