Chocoladesalami

Vijf diners, vier lunches, ontelbare custardtaartjes, zelfs De Hongerige Man moest even bijkomen na een lang weekeinde Lissabon. Waar de inwoners hun bijnaam Alfacinhas (sla-eters) vandaan hebben is mij niet duidelijk. Als er al iets in de categorie salade wordt geserveerd, zijn het een paar plakken tomaat met een ringetje ui.

Een lunch of diner in Portugal is ook nooit een enkel gerechtje. Het begint al met het brood, de olijven en het kaasje dat direct op tafel komt. Die kaas kun je laten liggen – en hoef je in dat geval ook niet te betalen – maar dat is ons nog nooit gelukt. Portugese kazen zijn namelijk bijzonder lekker.

(Terzijde: Het is verbazingwekkend dat we in Nederland uit ieder Frans gehucht een keutelkaasje kennen, maar dat vrijwel niemand ooit gehoord heeft van queijo de Azeitao, Serra da Estrela, Serpa of Sao Jorge.)

Had ik het al over de porties gehad? De porties in een gemiddeld Portugees restaurant zijn vergelijkbaar met die van de buurtchinees. Ofwel: aan één bestelling heb je met z’n tweeën meer dan genoeg. En toch kom je in Portugal nooit weg zonder dessert. Ook die zijn namelijk té lekker.

De meeste Portugese desserts vinden hun oorsprong in Middeleeuwse nonnenkloosters. Er zijn talloze varianten op deze doces conventuais, puddingen en koekjes gemaakt van eidooiers en suiker: ovos moles, fior de ovos, papos de anjo, leite creme, manjar celeste, barrigas de freira.

Ik ben zelf niet erg dol op die mierzoete nonnentoetjes. Doe mij maar arroz doce, rijstepap met kaneel. Omdat ik het recept daarvoor al eens in de krant zette (type ‘arroz doce’ in het zoekvenster van www.nrcnext.nl/koken), vandaag de favoriet van Lisa, die op het kookblog schrijft dat ze in december naar Portugal gaat en nu alweer uitkijkt naar onderstaande salame de chocolate (chocoladesalami).

Voor 8 porties:

150 gram mariabiscuitjes (of iets dergelijks)

125 gram roomboter, op kamertemperatuur

125 gram suiker

40 gram cacao

2 eidooiers

verder: vershoudfolie

Vouw de koekjes in een schone theedoek en sla er een paar keer flink op met een koekenpan. Verkruimel de koekjes zo nodig nog verder met je handen. Het moeten grove kruimels worden, dus geen fijn meel (daarom kun je voor dit werkje beter niet de keukenmachine gebruiken). Doe de boter, suiker, cacao en eidooiers in de mengkom van de keukenmachine en pureer tot een gladde massa. Voeg de chocoladeboter toe aan de verkruimelde koekjes en meng goed met een spatel. Leg een dubbele laag folie klaar op het werkvlak en stort de chocoladeboter erop. Maak met behulp van het folie een dikke worst. Laat een nacht opstijven in de koelkast. Haal de salami een half uurtje voor het serveren uit de koelkast en snijd hem in plakken.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over de Portugese keuken op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke Vietnamese loempia’s

    • Janneke Vreugdenhil