Brussel doet voorstel om erfrecht `simpel` te regelen in Europa

BRUSSEL. Brussel heeft voorgesteld een einde te maken aan de huidige onduidelijkheid over grensoverschrijdende erfenissen. De Europese Commissie wil een simpele regel invoeren om te bepalen welk recht van toepassing is als iemand in een ander EU-land overlijdt. Plan is dat steeds het recht geldt van het woonland. Maar de erflater kan in zijn testament vaststellen dat het recht geldt van het land van zijn nationaliteit. Het voorstel aan de EU-landen en Europarlement moet voorkomen dat er een strijd uitbreekt of bijvoorbeeld het Nederlandse of Duitse recht geldt als een Nederlander overlijdt die in Duitsland woont. Het stelsel is van belang door verschillen in bijvoorbeeld het onterven of minimumdeel van erfenissen. In Europa zijn jaarlijks zo`n 450.000 grensoverschrijdende erfenissen.