Bos tekende geen blanco cheque

Bos tekende geen blanco cheque Den Haag, 15 okt. Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) overlegde vanmorgen voor aanvang van een commissievergadering over DSB met (v.l.n.r.) zijn hoofd financiële stabiliteit Gita Salden, directeur toezicht bij DNB Rudi Kleijwegt, en directeur financiële markten bij Financiën Klaas Knot. Bos zei dat de Nederlandse staat DSB niet wilde redden omdat de gevraagde hulp „disproportioneel groot” was. „Ik had u niet onder ogen durven komen met zo’n oplossing.” Een staatsgarantie van 5 miljard was vereist in het reddingsplan dat vijf grote banken zaterdagnacht hadden opgesteld. Volgens Bos werd hem „een blanco cheque van 5 miljard” gevraagd terwijl „de toezichthouder tegelijk zei dat we te maken hadden met een bank die in essentie niet gezond was”. Volgens Bos was na afwijzing van het reddingsplan een noodmaatregel de enige mogelijkheid. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 15 oktober 2009 Commissievergadering DSB-bank. Minister Bos van financien in overleg met enkele ambtenaren voorafgaand aan de commissievergadering met Tweede Kamerleden. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel