Bos: risico van 5 miljard bij redding bank

De Nederlandse Staat was afgelopen weekeinde niet bereid DSB Bank te redden omdat de Staat in dat geval voor een bedrag van 5 miljard euro garant moest staan, zonder dat daar onderpand tegenover stond.

Dat heeft minister Bos (Financiën, PvdA) vanmiddag in een debat in de Tweede Kamer gezegd.

Volgens Bos was de gevraagde hulp „disproportioneel groot”. „Ik had u niet onder ogen durven komen met zo’n oplossing”, zei Bos tegen de Kamer. „Dat zou ik ook niet hebben kunnen verantwoorden aan de belastingbetaler.”

Leden van de Tweede Kamer uitten veel kritiek op de gang van zaken rond de teloorgang van DSB. De Kamer plaatste vraagtekens bij de rol die toezichthouders, met name De Nederlandsche Bank, de afgelopen weken hebben gespeeld. Een meerderheid van het parlement vindt dat een onderzoek naar de problemen van DSB niet door toezichthouders kan worden uitgevoerd, maar door onafhankelijke onderzoekers moet worden gedaan.

Bos zegde vanmiddag korte snelle onderzoeken toe, maar weigerde de toezichthouders van onderzoeken naar DSB af te halen. Bos heeft de rijksrecherche ingeschakeld om te achterhalen hoe de ontwikkelingen rond DSB maandag konden uitlekken.

De garantie van 5 miljard die Bos noemde was vereist in het reddingsplan dat vijf grote banken zaterdagnacht hadden opgesteld. Volgens Bos werd hem „een blanco cheque van 5 miljard” gevraagd terwijl „de toezichthouder tegelijk zei dat we te maken hadden met een bank die in essentie niet gezond was.” Daarbij zou DSB direct een kapitaalinjectie van 300 miljoen euro krijgen, 120 miljoen van de Staat en 180 miljoen euro van de banken.

Volgens Bos had DSB zondagavond 26 miljoen euro in kas terwijl klanten voor 2,2 miljard euro direct konden opeisen. „De bank was heel kwetsbaar”. Hij benadrukte dat DSB niet meer in staat zou zijn geweest geld aan te trekken op de markt.

De bank kreeg afgelopen weekeinde nog een noodkrediet van 100 miljoen euro van De Nederlandsche Bank om de vijf grote Nederlandse banken de tijd te geven met een reddingsplan te komen. Die steun mag de toezichthouder volgens Bos alleen geven aan „in de kern gezonde banken”, waardoor DSB er eigenlijk niet voor in aanmerking zou komen. „Maar DNB kon vorige week vrijdag niet de bank failliet laten gaan als er zaterdag een oplossing door private banken kon worden gevonden.”