Blair EU-president, wel of juist niet?

Brussel, 15 okt. - De Britse oudpremier Tony Blair heeft uit Italiaanse hoek steun gekregen om de eerste `president` van de Europese Unie te worden. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi schreef gisteren in het dagblad Il Foglio dat Blair de baan zo snel ”als politiek en wettelijk mogelijk” moet krijgen. Als het Verdrag van Lissabon van kracht wordt, komt er een vaste voorzitter van de Europese Raad, het overleg van regeringsleiders van de EU. Uit Brussel kreeg Blairs kandidatuur voor die plek gisteren juist kritiek. De vicefractievoorzitter van de Europese Volkspartij uit het Europees Parlement zei dat Blair zeker ”niet de meest voor de hand liggende kandidaat” is. De oud-premier hoort niet tot de hoofdstroom van de EU, zei hij: zo doen de Britten niet mee aan de euro.