Avonturen van een mol

De nieuwe avonturen van het molletje

Regie: Zdenek Miler. In: 10 bioscopen. Leeftijd: 3+ ****

De Tsjechische animatiefilmer Zdenek Miler (1921) maakte rond de vijftig films met zijn meest bekende karakter, het molletje. Het altijd opgewekte molletje praat niet maar slaakt slechts kreten die werden ingesproken door Milers dochters. De beste films stammen uit de jaren zeventig, en zeven ervan zijn verzameld in De nieuwe avonturen van het molletje.

De animatie is uiterst eenvoudig. De simpel getekende figuren bewegen nauwelijks en steken af tegen de gedetailleerde en uiterst gestileerde achtergrond. In het mooiste filmpje komt het molletje terecht in de dierentuin. Met het molletje ontdekken kinderen langzaam welke dieren daar te zien zijn. Opvoedkundig verantwoord genieten.

    • André Waardenburg