Argentinië naar WK, Maradona haalt zijn gram

Uruguay 0 Argentinië 1

Ruststand 0-0. 84. Bolatti 0-1. Scheidsrechter: Amarilla (Par).

Diego Maradona had na de plaatsing voor het WK voetbal van 2010 de tranen van blijdschap en opluchting nog maar net uit zijn ogen geveegd of de bondscoach van Argentinië ging naar de pers om zijn gram te halen. „Deze overwinning is voor degenen die niet in mij geloofden en me als een stuk vuil hebben behandeld”, zei Maradona in het Estadio Centenario van Montevideo vannacht na de 1-0 overwinning op Uruguay.

„Ik ben de mensen in Argentinië dankbaar voor de steun”, ging Maradona verder. „Maar er zijn mensen die deze zege niet verdienen. Nu is misschien alles opeens weer goed. Ik ben zwart of wit, maar nóóit grijs. Ik heb een goed geheugen en ik zal nooit vergeten wat er allemaal is gebeurd.”

Een week geleden waren het Argentijnse bondsbestuur, bondscoach Maradona, de selectie van de tweevoudig wereldkampioen, de fans en de media van het Zuid-Amerikaanse land nog de wanhoop nabij. De voetbalgrootmacht dreigde voor het eerst sinds 1970 het WK mis te lopen. Velen wezen met de beschuldigende vinger naar volksheld Maradona, die de grip op zijn selectie kwijt leek. De voormalige nummer 10 gebruikte in totaal zo’n zeventig spelers in de kwalificatiereeks. Na nederlagen tegen Bolivia, Ecuador, Brazilië en Paraguay kwam Maradona in aanloop naar de twee laatste wedstrijden tegen Peru en Uruguay onder zware druk te staan. De onrust nam toe toen Maradona zelf stelde dat hij alleen „op zijn voorwaarden verder zou gaan”.

Het leek erop dat Maradona zich al een beetje indekte. De 49-jarige coach liet tussen de regels door blijken dat hij genoeg had van de bemoeienissen van voormalig bondscoach Carlos Bilardo. Na een gesprek met bondsvoorzitter Julio Grondona werd echter besloten de rijen gesloten te houden. „Ik neem geen ontslag en ik ga ook niet weg”, zo stelde een strijdbare Maradona vlak voor de thuiswedstrijd tegen Peru.

Tijdens het duel met het al lang uitgeschakelde Peru bleek echt hoe groot de druk op Maradona en zijn elftal was. In een dwaze wedstrijd greep Argentinië zaterdag pas in blessuretijd de winst door een doelpunt van Martin Palermo. Maradona maakte van vreugde en opluchting een buikschuiver. ‘Pluisje’ dankte God en San Martin voor de belangrijke overwinning.

In de voorbereiding op de beslissende wedstrijd tegen aartsrivaal Uruguay drukte Maradona zijn spelers op het hart nog één keer alles te geven. Argentinië had sinds 1976 niet meer in Montevideo gewonnen en moest vannacht hopen op een klein wonder. De zeer verdedigend ingestelde ploeg speelde vanaf de eerste minuut zichtbaar op een gelijkspel. Een punt zou immers voldoende zijn voor WK-kwalificatie. Het Uruguayaanse koningskoppel Diego Forlan-Luis Suarez was een paar keer dicht bij de openingstreffer, maar AZ-doelman Sergio Romero hield stand.

Maradona keek vanaf de kant toe en kwam geen moment tot rust. De bondscoach schreeuwde, gebaarde en rende constant langs de lijn. Zes minuten voor tijd raakte Maradona samen met zijn spelers en de fans van Argentinië door het dolle heen toen invaller Mario Bolatti een afgeslagen schot van Sebastian Veron in het doel schoot. „Goooooooool de Argentina!”, schreeuwden de radio- en televisieverslaggevers op de tribune.

Na het laatste fluitsignaal viel de geëmotioneerde Maradona zijn spelers op het veld in de armen. Zingend en dansend vierde de ploeg de zege. Daarbij haalden ze in woord en gebaar duidelijk uit naar de Argentijnse media. Maradona omhelsde Veron, bedankte Messi en gaf Tevez een knuffel. Er was zelfs een omhelzing voor Bilardo. Dit was zíjn moment als trainer.

En kort daarop kwam het moment om wraak te nemen op zijn criticasters. Maradona vervloekte in alle microfoons de Argentijnse media. De beste voetballer die het Zuid-Amerikaanse land heeft voortgebracht, zal zich nu met La Albiceleste voorbereiden op het WK. Rustig zal het niet meer worden.

    • Koen Greven