Alles voelt tweederangs

scene uit de film Jennifer's Body (2009) FOTO: Twentieth Century Fox Ph: Doane Gregory Twentieth Century Fox

Jennifer’s Body

Regie: Karyn Kusama. Met: Megan Fox. In: 37 bioscopen. **

Als Diablo Cody niet de scenarist was geweest van Jennifer’s Body, was de film naar alle waarschijnlijkheid rechtstreeks op dvd uitgebracht. Het specifieke tienertaalgebruik van Cody, die een Oscar voor beste scenario kreeg voor haar script van Juno, is nog wel te herkennen, maar de frisheid van haar dialogen is er van af.

Zo voelt alles een beetje tweederangs. Jennifer’s Body wordt geafficheerd als horrorkomedie, maar veel te lachen valt er niet. Door de omarming van horrorclichés lijkt het op het ene moment dat de makers een parodie voor ogen hadden, op andere momenten slaat de ernst over in pretenties die niet waargemaakt worden. Is dit de ultieme feministische wraakfantasie op mannen? Of moeten we het niet zo serieus nemen?

Er zijn wel wat aanzetten naar thematische diepgang, maar uiteindelijk is Jennifer’s Body een behoorlijk standaard horrorfilm. Omdat hij uit het brein komt van Diablo Cody is dit tamelijk teleurstellend.

    • André Waardenburg