AFM: 80 procent provisie is heel normaal

Een groep van zes grote financiële instellingen in Nederland betaalt tussenpersonen zeer hoge provisies als zij een koopsompolis verkopen. Dit blijkt uit een gisteren uitgelekt onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), toezichthouder op de financiële sector.

De AFM adviseert in een brief aan het ministerie van Financiën, die al begin juni werd verstuurd, dat er wetgeving moet komen om de provisies op deze producten te maximeren op 25 procent, ver onder de huidige praktijk van 42 tot 80 procent.

De AFM zegt niet welke instellingen zij heeft onderzocht, maar het rapport toont aan dat de zes veel te hoge kosten in rekeningen brengen bij klanten als zij een koopsompolis afsluiten. Dit is opmerkelijk omdat tot nu toe vooral DSB Bank werd beschuldigd van het berekenen van hoge provisies. De onrust door de dure koopsompolissen is een belangrijke reden waarom DSB momenteel op de rand van faillissement staat.

DSB geeft toe provisies te hebben geïnd van rond de 50 procent, maar zegt dat zij sinds april deze financiële producten niet meer verkoopt.

Koopsompolissen zijn verzekeringsproducten die worden verkocht in combinatie met een consumptief krediet of hypotheek. De volledige premie voor de polis moet aan het begin van de looptijd worden betaald en wordt meegefinancierd. Het gaat bijvoorbeeld om een overlijdens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Uit onderzoek van de AFM blijkt dat de instellingen op koopsommen die worden verkocht bij persoonlijke leningen, provisies innen van gemiddeld 80 procent. Bij polissen die worden verkocht bij hypotheken is de provisie gemiddeld 42 procent, maar die kan oplopen tot 71 procent.

DSB Bank sloot vorige week een akkoord met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken, die 2.500 klanten vertegenwoordigt die stellen in financiële nood te zitten door de dure en vaak overbodige koopsompolissen. Zij zouden na het akkoord met DSB een regeling kunnen treffen om hun maandlasten te verlagen, maar door het instellen van de noodregeling bij DSB is onduidelijk of het daar nog van zal komen. Dat hangt mede af van waar de kredietportefeuilles van DSB uiteindelijk terechtkomen.

Volgens de bewindvoerders beschikt DSB Bank op dit moment niet over de circa 85 miljoen euro die nodig is om aan de afspraken uit het akkoord te kunnen voldoen.