Aangeraakte rotzooi

De ‘Lincoln Rocker’ van Martin Luther King

Wie weinig geld heeft richt zijn huis in met rommel van de vlooienmarkt en met meubels die ze aan de straatkant hebben achtergelaten. Na de eerste salarisverhoging verschijnt de IKEA als leverancier aan de horizon. Je gaat meer verdienen en de leveranciers worden steeds exclusiever. Wie op het laatst geld te veel heeft moet wel de designer te hulp roepen. Designers hebben als dubbele taak de rijkaard van een leefomgeving te voorzien en hem van zijn geld af te helpen.

Alleen de superrijken kunnen het zich veroorloven terug te keren naar de rommel en de meubels van de vlooienmarkt. Mits die rommel intussen is aangeraakt door beroemdheden. Mits op die meubels de kont van een grootheid heeft gerust. Ik heb het over de handel in memorabilia.

De meest gewiekste designers hebben dan het nakijken. Hun peperdure elliptisch-kegelvormige ballonstoelen verbleken naast het keukenkrukje waarop Brad Pitt heeft gehurkt. Het echt grote geld gaat naar rommel met een halo.

Duizenden memorabilia worden er wekelijks geveild. De hoogtepunten van de laatste veiling zijn een verlovingsring van Elvis Presley, een gesigneerde saxofoon van Bill Clinton en het telefoonboekje van Marilyn Monroe. Het absolute hoogtepunt vormt de schommelstoel van Dr. Martin Luther King Jr. Openingsbod: 6.000 dollar. De verwachting: zeker het dubbele.

Saaier zitmeubel moet nog worden ontworpen. Al even saai is – op diezelfde veiling – de gleufhoed die Jack Ruby droeg bij de moord op Lee Harvey Oswald. Een doodgewone gleufhoed. De inzet is 17.500 dollar. De verwachting: een veelvoud.

Het geld wordt vanzelfsprekend neergeteld voor de bijgevoegde beschrijving. „Af en toe duikt er een item bij ons op”, aldus de veilingdirecteur over de schommelstoel, „dat je het kippenvel op het lijf jaagt door de herkomst, de diepere betekenis en het ingebouwde vermogen om te inspireren. We kunnen de stoel aanbieden waar Dr. King graag en veelvuldig gebruik van maakte, vooral bij het schrijven van zijn baanbrekende boek Where Do We Go from Here: Chaos or Community? ”

Voor celebrity-rommel hebben de grootverdieners miljoenen over. Er bestaat geen prijsplafond. En het reservoir is oneindig. De zoutstrooier van Multatuli, de steunzolen van Goethe en de fluitketel van Gina Lollobrigida wachten nog.

Goed, dan leid je je vrienden door je huis rond en om indruk te maken moet je er wel een sterk verhaal bij vertellen. Maar dat moest je bij de rotzooi van die designers ook al.

    • Gerrit Komrij