Zwijggeld voor een leugen

Australië heeft in 1983 de America’s Cup, de meest prestigieuze prijs in de zeilsport, via een leugen binnengesleept. Dat concludeerde de Nederlandse bootontwerper Peter van Oossanen gisteren in de Australische krant The Sydney Morning Herald.

Oossanen bevestigt wat de Amerikanen al 26 jaar veronderstellen, maar niet kunnen bewijzen: niet de Australiër Ben Lexcen was verantwoordelijk voor het ontwerp van de revolutionaire vleugelkiel, maar een Hollands team onder leiding van Van Oossanen en Joop Slooff, een specialist in aerodynamica. De vleugelkiel stelde Australia II in staat om de America’s Cup te veroveren, die toen 132 jaar in handen was van de Verenigde Staten.

Als Van Oossanen de waarheid spreekt, dan had Australië volgens de toenmalige reglementen gediskwalificeerd moeten worden. De regels schreven voor dat Australia II alleen door Australiërs gebouwd en ontworpen mocht worden. Volgens de in Wageningen woonachtige Van Oossanen speelde Lexcen een kleine rol bij het ontwerp van de kiel. „Misschien 5 tot 10 procent.”

Van Oossanen zegt dat Alan Bond, een omstreden zakenman die de Australia II-campagne leidde, na de overwinning 25.000 dollar op zijn bankrekening overmaakte. Eerder beschouwde de nautische architect het bedrag als salaris voor zijn diensten, maar hij ziet dat nu als ‘zwijggeld’ om zijn betrokkenheid stil te houden.

Het steekt Van Oossanen dat het Nederlandse team amper een rol lijkt te hebben gespeeld bij de historische overwinning. Afgelopen jaren beweerden vooraanstaande Australiërs in de media dat de Nederlandse bijdrage klein was.

De schipper van de Australia II, John Bertrand, zei in een reactie op de uitlatingen van Oossanen dat Lexcen de enige was die de vleugelkiel had kunnen ontwerpen. Lexcen, die in 1988 overleed, heeft volgens Bertrand in de jaren vijftig al een soortgelijke kiel ontworpen voor 18-voeters. (ANP)