Windows 7 zou voor Microsoft best eens lucratief kunnen zijn

Als de sleutel tot geluk een ingetogen verwachtingspatroon is, kunnen de klanten en beleggers van Microsoft straks misschien hun geluk niet op. Veel gebruikers van de software van het concern hebben de vorige versie van het Windows-besturingssysteem, Vista, eenvoudigweg overgeslagen. En van de aandelen Microsoft hebben beleggers de afgelopen tien jaar weinig plezier gehad.

Toch heeft het concern op een aantal fronten vooruitgang geboekt. Het heeft marktaandeel gewonnen met zijn nieuwe zoekmachine Bing. Het heeft zijn voordeel gedaan met het bondgenootschap met Yahoo. En Microsoft lijkt zelfs een aardig eind op weg om zijn mededingingsproblemen met de Europese Unie te regelen. Nu bereidt de firma de lancering van zijn nieuwe besturingssysteem Windows 7 voor. Gezien de staat van dienst van Microsoft zou zelfs een bescheiden succes al een plezierige verrassing zijn.

Het nieuwe besturingssysteem lijkt aanzienlijk beter dan Vista. Windows 7 start sneller op uit sluimerstand en lijkt minder gevoelig voor onverwachte storingen. Maar de wereldwijde omzet zal dit jaar naar verwachting met zo’n 1 procent dalen en volgend jaar met 9 procent stijgen, aldus onderzoeksbureau IDC. Zelfs de altijd optimistische topman van Microsoft, Steve Ballmer, heeft gezegd dat de invloed van Windows 7 op de pc-verkopen „niet groot zal zijn”. Wall Street-analisten zijn het daarmee eens en verwachten dat Microsoft in het boekjaar dat in juni 2010 eindigt een vlakke omzetgroei zal melden.

Maar bekijk het eens op deze manier. Er zijn op de hele wereld meer dan 1,2 miljard pc’s. Daarvan gebruikt volgens analisten slechts een vijfde Vista. Voor iedere 2 procent die de overstap maakt naar Windows 7, zonder een nieuwe computer aan te schaffen, zou Microsoft volgens Deutsche Bank misschien wel 1 miljard dollar aan extra inkomsten boeken.

Bovendien gebruikt ongeveer vier vijfde van alle pc’s XP, dat acht jaar geleden werd geïntroduceerd, of nog oudere besturingssystemen. Als ze eenmaal gewend zijn aan het nieuwe systeem, zullen veel bedrijven nieuwe machines willen, al was het maar omdat de gemiddelde pc meer dan zes jaar oud is, een record.

Toch lijken beleggers blasé. Het afgelopen jaar hebben de aandelen Microsoft in feite de koersontwikkeling van de internationale beursgraadmeter S&P 500 gevolgd. De aandelen worden verhandeld op vijftien maal de geschatte winst voor het boekjaar dat eindigt in juni 2010, wat een kleine korting is ten opzichte van de markt in zijn geheel.

In het slechtste geval biedt de solide financiële positie van het concern – 25 miljard dollar aan kasgeld en ongeveer 18 miljard dollar aan vrije kasstroom over de komende twaalf maanden – soelaas als Windows 7 het net zo beroerd zou doen als zijn voorganger. Maar als het nieuwe besturingssysteem aanslaat, zou de koers van Microsoft omhoog moeten gaan.

Robert Cyran

    • Robert Cyran