Wereldvoetbalbond viert `mijlpaal` in regulering transfers

Zürich. De wereldvoetbalbond FIFA denkt een belangrijke stap te hebben gezet bij de regulering van voetbaltransfers. De FIFA maakte gisteren bekend dat enkele dagen eerder het eerste elektronische International Transfer Certificate (ITC) is uitgereikt. Dit certificaat maakt deel uit van het transfer matching system, dat het papierwerk bij transfers tussen clubs uit twee verschillende landen flink moet doen verminderen en bovenal de transparantie moet bevorderen. Voorzitter Joseph Blatter van de FIFA probeert al jaren om de schimmigheid rondom transfers in de voetbalwereld weg te nemen. Een van de maatregelen om dat te doen is de invoering van een digitaal systeem waarbinnen transfers voortaan moeten worden afgehandeld. De verouderde fax vervalt hiermee. Intussen hebben 108 FIFA-landen - waaronder alle Europese voetbalnaties - zich aangesloten bij het digitale programma van de FIFA. Het systeem moet in maart volgend jaar wereldwijd bij alle 208 bij de FIFA aangesloten bonden operatief zijn. De wereldvoetbalbond omschrijft het transfer matching system als een ”revolutie bij de administratie van voetbaltransfers”. Vanaf 1 oktober 2010 heeft iedere transfer een ITC nodig om doorgang te krijgen van de FIFA.