Waarom dragen clubs een uittenue als dat niet hoeft?

Het viel Arjan de Jongh uit IJsselstein op dat voetbalclubs vrijwel altijd hun uitwedstrijd in het uittenue spelen, ook als dat niet nodig is omdat de tegenstander andere kleuren heeft. „Waarom is dat? Commercie? Of zijn er speciale regels voor?”

De KNVB stelt alleen verplicht dat het thuisspelende team in het thuistenue voetbalt. Bij een uitwedstrijd mag de club zelf kiezen of het speelt in het uit- of thuistenue. De outfits moeten wel jaarlijks ter goedkeuring aan de KNVB worden voorgelegd. De uit- en thuistenues moeten duidelijk van elkaar verschillen. Er zijn regels voor de grootte van het rugnummer en de spelersnaam.

Bij een wedstrijd moet de kleding van de twee teams „voldoende onderscheidend” zijn. Het is de scheidsrechter die uiteindelijk bepaalt of de kleur en het motief van de sokken, broek en het shirt genoeg afwijken. Bij twijfel moet het uitspelende team van tenue wisselen.

Ajax zegt de voorkeur te geven aan het thuistenue bij uitwedstrijden. Als de broek of kousen te veel lijken op die van de tegenstander, spelen ze in het thuistenue maar met het uitshort en uitkousen. PSV en Feyenoord, hebben geen voorkeur. De drie grote clubs hoeven in elk geval in de kledingkeuze niet te voldoen aan de wensen van sponsors.

Maar Vitesse heeft wel een afspraak met de sponsor. „Wij moeten ten minste 50 procent van de uitwedstrijden in het uittenue spelen”, zegt een woordvoerder. Sponsor Der Kreis promoot namelijk twee verschillende producten op het de shirts.

Dat het uittenue van de meeste clubs jaarlijks verandert, heeft wel altijd te maken met commerciële overwegingen. Veel fans willen elk jaar het nieuwe uitshirt, dat bij de drie grote clubs circa 70 euro kost.

Ajax en PSV zeggen niet hoeveel ze ermee verdienen. Feyenoord wel. De club zegt dat 12 tot 15 procent van de merchandise-inkomsten à 6,5 miljoen euro op conto komt van het uittenue (780.000-975.000 euro).

Marleen Luijt

Lees meer over de uit- en thuistenues op nrcnext.nl

    • Marleen Luijt