Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. De rechtbank in Amsterdam heeft de DSB Bank onder curatele gesteld bij De Nederlandsche Bank en twee bewindvoerders zijn inmiddels aangewezen. Gesprekken met gedupeerden, met een boze bankier Dirk Scheringa en met Nout Wellink, directeur van DNB. Presentatie: Ghislaine Plag. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor de laatste ontwikkelingen bij de DSB Bank en de plannen voor verhoging van de AOW-leeftijd. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De Wereld Draait Door. Mariëtte Wolf vertelt over haar boek Het Geheim van De Telegraaf, Robbert Dijkgraaf van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen stelt drie jonge talenten van de Akademie voor. Cabaretier Bert Visscher, cabaretgroep NUHR en Het Zuidelijk Toneel vertellen over hun gezamenlijke productie Reis rond de Wereld in 80 dagen. Woensdag-poëziedag met huisdichter Nico Dijkshoorn. Peter Heerschop is tafelheer. Ned.3, 19.30-20.22u.

Volt. De radiomakers Peeters & Pichal doen verslag van hun zoektocht naar de weg met de meeste verzakkingen, putten, hobbels en bobbels in Vlaanderen. Er blijken genoeg wegen voor de prijs in aanmerking komen ‘in het Albanië van West-Europa als het op wegenbouw aankomt’. Verslag over de Belgische overheid die fiscaal vriendelijk is voor vervuilende dieselrijders. Verder aandacht voor de regeling waarbij het in cafés is toegestaan te roken op voorwaarde dat er geen warme maaltijden worden geserveerd. Eén, 20.45-21.40u.

Pauw & Witteman. Presentatrice Nelleke van der Krogt vertelt over het 25-jarig jubileum van Tussen Kunst & Kitsch. Acteur en zanger Arijan van Bavel (Adje) praat over de affaire rond ‘zijn’ theater in Tilburg waardoor nu ook de positie van burgemeester Vreeman wankelt. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

1/2 Kunstuur. Kunstmagazine. Tekstschrijver Sjoerd Pleijsier en presentatrice Mirella van Markus ontdekken in een verbouwde Groningse boerderij een collectie realistische en figuratieve kunst, een particulier initiatief van Laura en Rob Møhlmann. Kunstcriticus Hans den Hartog over de kunstenaar Michael Raedecker die stoffen en garens borduurt op een met acrylverf bewerkte achtergrond. Malouel l’Hoest bespreekt het kunstwerk Queen Beatrix van kunstenaar Joseph Klibansky. Ned.2, 19.55-20.25u.

Heir Hunters. Reportageserie over detectives die erfgenamen opsporen van overledenen die geen testament hebben achtergelaten. Leonora Smith liet 230.000 pond na en de ‘erfjagers’ proberen een nog levende nazaat te vinden voordat de belasting toeslaat. BBC 2, 20.30-21.15u.

Opium TV. Presentator Cornald Maas ontvangt iemand uit de kunst- en cultuursector die als gastverslaggever een reportage maakt van een bezoek aan een cultureel evenement. Verder vormen schrijfster Maria Goos, acteur John Buijsman en schilder Jasper Krabbé een vast panel in het nieuwe seizoen. Zij brengen actuele culturele onderwerpen onder de aandacht. Ned.2, 21.3-0-22.00u.

Inside sport special: Seve Ballesteros. Documentair portret waarin golfexpert Peter Aliss de golfer Seve Ballesteros in zijn huis in Spanje bezoekt en praat over zijn carrière en zijn ziekte. Met bijdragen van collega’s als Jack Nicklaus, Lee Trevino, Johnny Miller en Ian Woosnam. BBC 1, 23.45-0.25u.

documentaire

Het uur van de wolf: Arie Kater – De kater komt later. Arie Kater is een toonaangevend schilder van Amsterdam in de jaren 1950 tot 1970. Hij sterft al op 55-jarige leeftijd. Zijn kleindochter Nova van Dijk gaat in haar documentaire op zoek naar haar opa Arie Kater. Ned.2, 22.50-23.50u.

VPRO’s import: 638 ways to kill Castro. Britse documentaire van Dollan Cannell onderzoekt de verhalen over de vele pogingen van de CIA om Castro te vermoorden onder meer via klapsigaren, giftige balpennen en aantrekkelijke vrouwen. Ned.2, 23.45-01.00u.

amusement

Little Britain. Britse absurdistische sketchshow. Met Matt Lucas, David Walliams, Anthony Head e.a. Onder de karakters de teenager Vicky Pollard die haar baby inruilde voor een cd van Westlake, Emily Howard, ’s werelds minst overtuigende transseksueel en Daffyd Thomas, die volhoudt dat hij de enige echte homo in zijn stad is. Ned.3, 21.30-22.00u.