Vier Nederlanders komen om in China

Twee Nederlandse echtparen zijn vanochtend in de buurt van het Zuid-Chinese toeristenstadje Yangshuo om het leven gekomen tijdens een ballonvaart. Een vijfde Nederlander en de Chinese piloot raakten bij het ongeluk gewond.

De slachtoffers maakten deel uit van een groep van veertien Nederlanders die een door reisbureau Djoser georganiseerde reis door China maakt.

De Nederlanders maakten vanochtend de populaire tocht met drie ballonnen over het gebied met rijstvelden, piekende karstgebergten en rivieren. De slachtoffers, vijftigplussers uit Noord-Brabant, bevonden zich in de eerste ballon die na een vlucht van ongeveer drie kwartier de landing inzette.

„Het bizarre is dat hun ballon landde op een grafheuvel waar op dat moment een begrafenis met veel vuurwerk aan de gang was”, aldus Wim Verwoerd uit Zegveld die in een van de andere ballonen zat. Bij de landing op de heuvel kantelde de mand en vatte vlam. Een van de Nederlanders, een 76-jarige man, en de Chinese bestuurder vielen met brandende kleren uit de omvallende mand. Ballon en mand met de twee echtparen schoten vervolgens door het plotselinge gewichtsverschil weer omhoog.

„Ik heb het zelf niet gezien, maar zij zijn waarschijnlijk op vijftig, zestig meter hoogte uit de brandende mand gesprongen. Van een explosie was helemaal geen sprake”, aldus Verwoerd, die een slachtoffer zag liggen op enkele meters afstand van het vers gedolven graf. De weersomstandigheden waren vandaag niet ideaal. Het waaide stevig en het zicht werd beperkt door laaghangende mist. De piloot van een van de ballonnen besloot daarom de vaart al na een kwartier te staken. Een deelnemer van het reisgezelschap vond de tocht niet verantwoord en besloot op de grond te blijven.

Volgens Chinese media was het bedrijf dat de drie ballonnen verhuurde niet in het bezit van een vergunning. De politie van Yangshuo kon dat vanochtend niet bevestigen en stelt een onderzoek in. Medewerkers van het Nederlandse consultaat in Guangzhou (Kanton) zijn onderweg naar Yangshuo in de provincie Guangxi.

Yangshuo en het naburige Guilin zijn stadjes aan de rivieren Li en Yulong. Het gebied vormt net als de Grote Muur in het noorden en de Verboden Stad in Peking een vast onderdeel van het programma van reisgezelschappen. Bij Yangshuo zijn ook verschillende Nederlandse hotels.

De Nederlanders maakten een rondreis die 24 dagen zou duren. Volgens een woordvoerder van Djoser betreft de ballonreis een „facultatief” onderdeel van de reis. In de reisbeschrijving staat niets over zo’n ballonvaart.

In 2007 moesten zeventien Nederlanders die met Djoser reisden op weg naar de Zuidpool van een cruiseschip worden gered nadat het op een ijsberg was gelopen.

    • Oscar Garschagen