Vier keer bergrit in slotweek van Tour de France

Het zwaartepunt van de Ronde van Frankrijk 2010 – die op zaterdag 3 juli start met een proloog in Rotterdam – ligt in de Pyreneeën, waar in de slotweek vier bergritten op het programma staan. Op de laatste donderdag ligt de finish van de zeventiende etappe boven op de 2.115 meter hoge Tourmalet. De renners moeten twee dagen daarvoor ook al over de 17,1 kilometer lange klim. Dit maakte Tourdirecteur Christian Prudhomme vanmorgen bekend bij de presentatie van het routeschema van de 97ste editie van de Tour de France in het Palais des Congres in Parijs.

De proloog over acht kilometer door het centrum van Rotterdam (Zuidplein-Erasmusbrug-Boompjes-Willemsbrug en terug richting Ahoy’) zal vroeger dan anders starten vanwege het WK voetbal in Zuid-Afrika. Op de dag van de Tourproloog staan twee kwartfinales gepland, waarvan de eerste in Kaapstad om vier uur ’s middags begint, het tijdstip waarop de afgelopen jaren de Tour aanving. „De Tour start voor de vijfde keer in Nederland, dat daarmee recordhouder is wat buitenlandse Tourstarts betreft”, zei Prudhomme. „Nederland is een fietsland bij uitstek. Zestien miljoen mensen, zestien miljoen fietsen.” Vervolgens haalde de Tourdirecteur de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb („vijf fietsen in het huis van de burgemeester”) en oud-Tourwinnaar Joop Zoetemelk namens Rotterdam op het podium.

Na de proloog vertrekt het peloton van Rotterdam door Zeeland naar Brussel, waar de Tour de 65ste verjaardag van vijfvoudig winnaar Eddy Merckx viert. Via de Ardennen (Spa) volgt in de eerste week een etappe over de kasseien naar Aremberg. „Zeven stroken, 13 kilometer”, kondigde Prudhomme aan. In het tweede weekeinde arriveren de renners in de Alpen, waar drie zware ritten wachten. De eerste, naar Morzine-Avoriaz, eindigt bergop. Via het Central Massif (Mende) gaat het vervolgens naar de Pyreneeën.

In 2010 is het honderd jaar geleden dat de Tour voor het eerst door de Pyreneeën ging. De Tourmalet was de eerste berg in het parcours boven de 2.000 meter. De renners scholden in 1910 de toenmalige organisator Henri Desgranges uit voor moordenaar. Octave Lapize, die in de Eerste Wereldoorlog omkwam als piloot, won in dat jaar beide Pyreneeënritten en legde er de basis voor zijn Tourzege. Slechts één keer eerder was de finish op de top van de Tourmalet. In 1974 won de Fransman Jean-Pierre Danguillaume. Wel kwamen de groten in de Tourhistorie ooit als eerste door op de top: Bartali, Coppi, Bahamontes, Merckx. In de afgelopen Tour vielen de Pyreneeënritten tegen omdat na de laatste klim steeds nog een lang en vlak stuk naar de finish volgde.