Vaccin vermindert cocaïneverslaving

Rotterdam. Amerikaanse onderzoekers hebben een vaccin ontwikkeld dat het cocaïnegebruik bij bepaalde verslaafden sterk omlaag brengt. Dat staat in de nieuwste Archives of General Psychiatry. Het vaccin laat ons eigen immuunsysteem antilichamen produceren die zich hechten aan cocaïnemoleculen. Daardoor kunnen die niet langer in de hersenen terechtkomen en blijft het euforiegevoel dat de drug veroorzaakt uit. Verslaafde proefpersonen gingen daardoor niet meer, maar juist minder cocaïne gebruiken. Het vaccin was twee maanden werkzaam en sloeg slechts bij 38 procent van de proefpersonen goed aan. Van hen bleef 53 procent meer dan de helft van de dagen cocaïnevrij; in de groep waarbij het vaccin minder goed aansloeg was dat 23 procent, terwijl de controlegroep geen cocaïnevrije dagen noteerde.