Utrecht wil 'wildstallen' uitbannen

De gemeente Utrecht hoopt met een prijsvraag het fietsenstallingprobleem op te lossen. Bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden is gevraagd ideeën aan te dragen die het chronische tekort aan fietsenstallingen in het stadscentrum moeten verhelpen.

De gemeente heeft zelf geen oplossing. De ambtelijke taal van het persbericht luidt als volgt: „De maatregelen die de afdeling Parkeren als uitvoeringsorganisatie kan nemen, bieden onvoldoende verlichting om het toenemende probleem van (wild) gestalde fietsen in de binnenstad (...) het hoofd te bieden.”

Daarom roept de gemeente nu hulp van buiten in. Ingrid de Bondt, VVD-wethouder met de portefeuille Beheer openbare ruimten, nodigt alle Utrechters uit voor 1 februari 2010 oplossingen voor het fietsenstallingprobleem aan te dragen. „Deze oplossingen kunnen in de collegevorming van 2010 bestuurlijk en financieel ingebed worden”, schrijft de wethouder. De uitslag van de prijsvraag wordt later in februari bekendgemaakt. Een woordvoerder van Bondt kon (nog) niet zeggen wat de prijs is.

Zoals alle studentensteden telt Utrecht een onevenredig groot aantal fietsers, met alle verkeerschaos en stallingproblemen van dien. Sinds het gebied rond het Centraal Station vanwege het Utrecht City Project voor meer dan tien jaar op de schop ging, is de chaos bij het CS compleet. .

Volgens tellingen van de gemeente groeit de stallingbehoefte er jaarlijks met 500 plaatsen.