Tussendoortje van een talent

Somers Town.Regie: Shane Meadows. Met: Thomas Turgoose, Piotr Jagiello, Elisa Lasowski.In: 4 bioscopen.***

Wordt er een keer een film van het grote Britse talent Shane Meadows (1973) in de bioscoop uitgebracht, is het niet zijn beste. Elf jaar geleden draaide zijn debuut TwentyFourSeven nog wel in een aantal filmtheaters, maar daarna bleef het ijzingwekkend stil. Wie Meadows’ werk wilde volgen, was aangewezen op festivals en dvd’s. Zijn films staan in de traditie van het Britse gootsteenrealisme en zijn lokaal geworteld in de Midlands, een arme streek in het midden van Engeland.

Zijn twee vorige films, Dead Man’s Shoes en This is England, behoren tot zijn beste. Daarom is het des te jammer dat Somers Town dat niveau bij lange na niet haalt. Het lijkt zelfs een tussendoortje, in opdracht gemaakt voor Eurostar, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de treinverbinding tussen Londen en Parijs/Brussel. Niet geheel toevallig is de vader van hoofdpersoon Marek een Poolse arbeider die aan de renovatie van station St. Pancras werkt, het vertrekpunt van de Eurostar.

Het in wat modderig zwart-wit gefilmde Somers Town draait om de vriendschap tussen Marek en Tomo. Tomo reist uit de Midlands naar Londen, zwerft er een aantal dagen rond zonder verblijfplaats en krijgt onderdak bij Marek. Samen beleven ze avonturen die niet zouden misstaan in de betere jeugdfilm. Ze stelen kleren uit wasserettes en worden verliefd op een Franse serveerster. Ze blijven aardige kwajongens. Het maakt Somers Town sympathiek, maar ook een beetje braaf.

    • André Waardenburg