Territoriale spanning tussen India en China

Tussen India en China zijn opnieuw spanningen gerezen over betwiste grensgebieden in de Himalaya. Een dag nadat de twee landen ruzieden over de status van deelstaat Arunachal Pradesh, eiste India vandaag dat China moet ophouden met activiteiten in het ‘door Pakistan bezette deel van Kashmir’.

De ergernis van India over China’s inmenging in de regio werd gisteren gevoed door de uitspraken van de Chinese president Hu Jintao dat zijn land zal doorgaan met projecten in Kashmir. China wil Pakistan helpen bij de aanleg van een grote stuwdam in het gebied en heeft bijstand aangeboden bij de verbetering van de Karakoram snelweg tussen de twee landen. Volgens een woordvoerder van de Indiase regering is China zich volledig bewust van politieke gevoeligheden. „Wij hopen dat China kijkt naar de gevolgen voor de betrekkingen met India op de lange termijn, en ophoudt met activiteiten in gebieden die illegaal door Pakistan worden bezet.”

Deze week was er bij de Chinezen grote irritatie ontstaan over een bezoek van de Indiase premier Manmohan Singh begin deze maand aan dit grensstaat Arunachal Pradesh, waarvan delen door China worden geclaimd.

China is zeer geïrriteerd over het komende bezoek dat de dalai lama in november aan de deelstaat wil brengen.

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken noemde Arunachal Pradesh gisteren „een integraal en onafscheidelijk deel van India”. (AFP, BBC)