Scheringa krijgt passieve rol bij AZ

Dirk Scheringa vervult geen actieve rol meer als voorzitter van landskampioen AZ. De eigenaar van de voetbalclub uit Alkmaar blijft echter formeel wel die functie bekleden. Zijn werkzaamheden in het bestuur worden overgenomen door accountant Peter Verdegaal. Het college bestaat verder alleen nog uit bestuurslid René Neelissen. Gerrit Valk, lid van de raad van commissarissen, maakte dat gisteren bekend op een persconferentie waar Scheringa niet aanwezig was.

„Hij stelt nu even andere prioriteiten”, zei algemeen directeur Toon Gerbrands. „In theorie zou AZ verder kunnen zonder Scheringa, maar dat is nu verder niet aan de orde.” Gerbrands lichtte gisterochtend ook de spelers in. „Zij stelden slechts één vraag: heeft dit ook gevolgen voor ons? Ik kon ze geruststellen. Er is met de DSB Bank en Dirk Scheringa van alles aan de hand, maar met ons niets.”

AZ zal zaterdag gewoon in DSB-tenue tegen FC Twente spelen. Maar de club gaat wel op zoek naar een nieuwe shirtsponsor, die 5 miljoen euro per jaar wil betalen. De sportieve doelstellingen blijven dezelfde: een plaats bij de eerste vijf in de eredivisie en overwinteren in Europees voetbal.

AZ heeft een huurcontract tot 2036 met DSB Beheer, waar volgens Gerbrands ook bij een eventuele verkoop van het stadion niet aan getornd kan worden. Het heeft verder een lening lopen bij DSB Beheer van 14 miljoen euro tegen een lage rente, die in 2014 moet zijn afbetaald.

Volgens Gerbrands kunnen de huidige bewindvoerders niet aan AZ komen. „De club heeft namelijk geen relatie met de DSB Bank. Wel met DSB Beheer.” In theorie zou Scheringa de club kunnen verkopen. Vrijwillig of uit nood. Gerbrands: „Maar dat kon altijd al. Er zijn echter strenge spelregels, opgelegd door de KNVB. Het gaat om buitengewone aandelen.”