Rusland sluit deal met China voor levering gas

In de wereldwijde zoektocht naar olie en gas heeft China gisteren een voorlopige overeenkomst gesloten met Rusland voor de levering van 70 miljard kubieke meter gas per jaar. De directies van het Russische Gazprom en de China National Petroleum Corporation (CNPC), allebei staatsbedrijven, hebben een „raamwerk” opgezet, maar moeten nog onderhandelen over de prijs.

De president-directeur van Gazprom, Alexei Miller, was speciaal voor dit doel meegereisd en wilde niet vooruit lopen op de onderhandelingen, maar analisten schatten dat China in ruil voor de Russische gasleveranties leningen aan Rusland van 25 tot 28 miljard dollar zal verstrekken. Russische energiebedrijven, op zoek naar nieuwe afzetmarkten, hebben fondsen nodig en China heeft het Siberische gas (en olie) voor zijn snel groeiende economie nodig.

De in 2006 aangekondigde aanleg van gaspijpleidingen van Rusland naar China liep stuk op meningsverschillen over de prijs. Daar staat tegenover dat de vorig jaar gesloten Russisch/Chinese olieleverantiedeal – inclusief pijpleidingen 25 miljard dollar waard – nu wordt uitgevoerd. Een probleem bij de onderhandelingen is dat China in toenemende mate zeggenschap wil hebben over de buitenlandse bedrijven die gas aan China leveren. Dat is voor Russische gasleveranciers een onoverkomelijke eis.

De nieuwste Chinees-Russische overeenkomst past in een reeks transacties die het gevolg zijn van verhoogde Chinese activiteit. Eerder deze week werd bekend dat Chinese energiebedrijven op het punt staan overeenkomsten te sluiten in zowel Guinnee als Ghana of biedingen hebben uitgebracht op olie- en gasvoorraden in deze Afrikaanse landen. Op korte termijn zal ook de gaspijplijn tussen Turkmenistan en China opgeleverd worden.