Pas 23, maar wél een Sarkozy

Jean Sarkozy, de zoon van de Franse president, wacht een hoge publieke functie.

Nepotisme, zeggen Fransen.

Jean Sarkozy, de 23-jarige zoon van president Nicolas Sarkozy, krijgt een zeldzaam belangrijke functie voor een tweedejaars rechtenstudent zoals hij. In december wordt hij, als alles volgens plan verloopt, gekozen tot voorzitter van de EPAD, het publieke orgaan dat zakenwijk La Défense bij Parijs bestuurt.

De snelle politieke carrière van Sarkozy junior begint een probleem te worden voor vader Sarkozy. Deze week regent het opnieuw verwijten van nepotisme, zoals de afgelopen tijd herhaaldelijk gebeurde bij benoemingen van naaste medewerkers of vrienden bij media en grote bedrijven. Zoon Jean speelt een hoofdrol in de kritiek op wat sommigen de „Berlusconisering” van Sarkozy noemen.

Sinds de verkiezing van zijn vader tot president bekeerde Sarkozy junior zich tamelijk onverwachts tot de politiek. Tot dan toe was hij alleen in het nieuws gekomen als slachtoffer van diefstal. Zijn scooter werd met grote politie-inzet teruggevonden.

Jean „de Prins” bleek als politicus een kopie van zijn vader. Behendig communicator, meedogenloos strateeg. Maar dan blonder, en groot.

Eerst speelde hij een sleutelrol in de gemeenteraadsverkiezingen in Neuilly, waar zijn vader sinds zijn achtentwintigste jarenlang burgemeester was. Daarna werd Jean Sarkozy gekozen tot parlementariër van het departement Hauts-de-Seine. Na zijn verkiezing nam Jean de leiding van regeringspartij UMP over in het departement, waarvan Sarkozy senior tot 2007 president was.

Als UMP-leider is junior nu vanzelf de eerste kandidaat om de leiding te krijgen over La Défense, een politieke sleutelfunctie in het rijkste departement van Frankrijk. Vorige week werd hij voorgedragen als lid van het bestuur, rekenend op een solide meerderheid daarbinnen.

Maar het lijkt te snel te gaan. Afgelopen weekeinde verscheen op internet een petitie, van de bekende blogger Christophe Gébert, waarin Jean Sarkozy wordt gevraagd zijn kandidatuur in te trekken. Gisteravond stond de teller al op meer dan 55.000 handtekeningen.

Het is in Frankrijk gebruikelijk dat presidenten hun kinderen belangrijke functies geven. Claude Chirac leidde jarenlang het communicatiebeleid van vader Jacques. Christophe Mitterrand hield zich namens papa president met Afrika bezig .

Maar het geval-Sarkozy is pikant. Niet alleen omdat Sarkozy junior ongebruikelijk jong is. Niet eerder kreeg een student de leiding over het grootste zakencentrum van Frankrijk, dat de hoofdkantoren herbergt van 2.500 bedrijven, waaronder belangrijke Franse multinationals als Total, Areva en EDF.

La Défense is ook het strategische hart in Sarkozy’s grote plannen om Parijs uit te bouwen tot ‘Grand Paris’, een groene metropool tot aan zee. Juist vorige week besloot de regering als eerste stap tot de aanleg van een nieuwe metrolijn rond Parijs, die de rol van La Défense als knooppunt binnen Groot Parijs versterkt.

Volgens de prominente socialist Manuel Valls streeft „de clan-Sarkozy” naar controle over de „schatkist” die La Défense vormt. Ook burgemeester Patrick Jarry van Nanterre, als bestuurder betrokken bij La Défense, spreekt van een „clan” die probeert „alle beslissende organen in de sector op slot te gooien”.

Jean Sarkozy reageerde maandag verongelijkt. „Wat ik ook zeg, wat ik ook doe, kritiek krijg ik toch”, zei hij tegen krant Le Parisien. Hij vindt dat hij als lokaal UMP-leider zijn sporen heeft verdiend. Naar klassiek sarkozyaans recept onderstreepte hij dat de macht van zijn vader hem „ook niet minder rechten” geeft dan anderen.

Vader Sarkozy bleef lang stil. Maar gisteren liet hij zich eindelijk over de kwestie uit: „Het is nooit goed als iemand op zo’n excessieve manier, en zonder dat daar reden voor is, voor de wolven wordt gegooid.”

    • René Moerland