Oostenrijker Maier beëindigt skiloopbaan

Hermann Maier beëindigt met onmiddellijke ingang zijn loopbaan als alpineskiër. Vier maanden voor de start van de Olympische Winterspelen in Vancouver maakte de 36-jarige Oostenrijker zijn besluit gisteren in Wenen bekend.

Maier, die de bijnaam ‘Herminator’ heeft, veroverde in zijn lange loopbaan tweemaal olympisch goud tijdens de Winterspelen van Nagano (1998), op de Super-G en de reuzenslalom. In totaal behaalde hij vier olympische medailles. Maier won daarnaast 54 wereldbekerwedstrijden. Daarmee bezet hij de tweede plaats op de ‘eeuwige’ ranglijst achter de Zweedse skilegende Ingemar Stenmark. De Oostenrijker werd bovendien drie keer wereldkampioen.

Maier was op 24 augustus 2001 betrokken bij een zwaar motorongeluk. Hij vocht zich vervolgens terug tot op het hoogste niveau. De sportwereld schreef Maier, die pas op zijn 23ste als talent werd ontdekt, af na het ongeluk. De Oostenrijker werkte intussen hard aan zijn rentree. Na een afwezigheid van 675 dagen keerde hij op 14 januari 2003 terug in het wereldbekercircuit. In Adelboden nam hij deel aan een reuzenslalom. Maier noemde zijn rentree later „zijn mooiste overwinning ooit”. Dertien dagen nadat hij zich weer bij de collega’s had gevoegd, zegevierde hij sensationeel bij de Super-G in Kitzbühel.

In maart van dit jaar liep Maier een knieblessure op. Na een moeizame zomer had hij aanvankelijk het plan eind november zijn rentree te maken in het wereldbekercircuit, met mogelijk de Winterspelen in Vancouver als enerverend sluitstuk. „De voorbereiding op de Winterspelen is eigenlijk goed verlopen, toch heb ik deze beslissing genomen. Het is altijd mijn doel geweest, met het oog op de toekomst, fysiek weer de oude te worden. Dat is me gelukt. Het ideale moment voor mijn afscheid is gekomen”, zei Maier met tranen in de ogen. „Ik beëindig mijn droombaan. Als kind heb ik nooit durven dromen dat het zo’n mooie carrière zou worden.” (ANP)