Melodieën verpakt in schuurpapier

cd pop

The Girls. Album

Vorige week speelden ze nog nauwelijks opgemerkt in de bovenzaal van Paradiso, Amsterdam, en inmiddels is de debuut-cd van het duo The Girls, uit San Francisco, internationaal een sensatie. Het levensverhaal van oprichter Christopher Owens - als kind opgegroeid bij de sekte Children Of God, op zijn zestiende ontsnapt naar een leven op straat, totdat een ‘miljonair’ zich over hem ontfermde - speelt een rol bij de fascinatie; hij maakt de bitterzoete ondertoon van Owens’ liedjes voorstelbaar. Toch klinken de nummers lieflijker dan je van iemand met deze achtergrond zou verwachten. De teksten zijn wrang en nihilistisch (met titels als ‘God Damned, Big Bad Mean Motherfucker’) maar de romantische melodieën verwijzen naar de girl-group stijl uit de jaren zestig en naar de simpele rock ‘n’ roll-liedjes uit de begintijd van de popmuziek. In de uitvoering zit het venijn: de opnamekwaliteit is gruizig ‘lo-fi’, en de voordracht van Owens klinkt alsof hij slaapwandelt - omdat hij zich heeft verdoofd tegen de pijn die het leven in petto heeft. Zijn stem is desondanks expressief: vrouwelijk hoog, of laag en verleidelijk als van een crooner. Dit is muziek met meerdere lagen, van iemand die moeiteloos de mooiste melodieën uit zijn mouw schudt maar ze in schuurpapier verpakt.

HESTER CARVALHO