Landskampioen raakt suikeroom kwijt

Met behulp van DSB Bank redde Dirk Scheringa AZ. Hij bouwde de club opnieuw op.

Nu is het de vraag of de bewindvoerders bij DSB Bank de club ongemoeid laten.

AZ-trainer Ronald Koeman, gisteren bij de persconferentie in het DSB Stadion. (Foto Rien Zilvold) alkmaar az persconferentie trainer koeman kijkt toe foto rien zilvold Zilvold, Rien

Dirk Scheringa speelt geen actieve rol meer als voorzitter van landskampioen AZ. De eigenaar van de voetbalclub uit Alkmaar blijft echter formeel wel die functie bekleden. Zijn werkzaamheden in het bestuur worden overgenomen door accountant Peter Verdegaal. Het college bestaat verder alleen nog uit René Neelissen. Gerrit Valk, lid van de raad van commissarissen, maakte dat gisteren bekend op een persconferentie waar Scheringa niet aanwezig was.

„Hij stelt nu even andere prioriteiten”, verwees algemeen directeur Toon Gerbrands naar de perikelen bij de DSB Bank, die maandag onder curatele kwam te staan. „In theorie zou AZ verder kunnen zonder Scheringa, maar dat is nu verder niet aan de orde”, aldus Gerbrands. Hij lichtte gisterochtend ook de spelersgroep in. „Zij stelden slechts één vraag: ‘heeft dit ook gevolgen voor ons?’ Ik kon ze geruststellen. Er is met de DSB Bank en Dirk Scheringa van alles aan de hand, maar met ons niets.”

Nog maar een maand geleden maakte Scheringa in Piraeus trots met een digitaal cameraatje foto’s van journalisten bij de persconferentie voor de Champions-Leaguewedstrijd van AZ tegen Olympiakos. Het leek of de mecenas van de voetbalclub uit Alkmaar na negentien jaar donaties aan het oogsten was op het hoogste Europese voetbalpodium. De suikeroom genoot zichtbaar van de eerste uitwedstrijd van zijn geesteskind. Zoals hij ook altijd parmantig het veld oploopt na elk thuisduel in het stadion dat de naam draagt van zijn nu omgevallen DSB Bank.

Het imperium van Scheringa is door het dreigende faillissement in korte tijd vrijwel ingestort en daarmee verdwijnt ook de redder van AZ. Immers, met behulp van de DSB Bank nam Scheringa in 2005 de zieltogende voetbalclub over met een schuldenlast van 67 miljoen euro. Die was met name ontstaan doordat slepende procedures de bouw van het nieuwe stadion aan het Kooimeerplein hadden vertraagd waardoor er jarenlang geen nieuwe inkomsten gegenereerd konden worden.

Scheringa werd met instemming van voetbalbond KNVB de enige aandeelhouder van AZ. De organisatievorm van de club veranderde van een stichting in een NV. Scheringa investeerde ook nog in de bouw van het nieuwe stadion, waardoor zijn aandeel in de huidige landskampioen opliep tot ruim 100 miljoen euro. De hypotheek voor de accommodatie werd verstrekt door ABN Amro.

AZ, dat zaterdag gewoon met het DSB-shirt tegen FC Twente speelt, groeide uit tot een ogenschijnlijk gezonde voetbalclub met een eigen vermogen van 25 miljoen euro. De begroting is door de vaste inkomsten uit de Champions League verhoogd van 30 naar 40 miljoen euro. Het plan was het stadion uit te bouwen, zodat er geen 17.000 maar 30.000 toeschouwers in passen. AZ zegt dat te willen doorzetten met externe financiers. Het heeft verder een huurcontract tot 2036 waar volgens Gerbrands ook bij een eventuele verkoop van het stadion niet aan getornd kan worden.

Het DSB Stadion fungeert als inkomstenbron voor AZ, met eigen horecagelegenheden, 60 skyboxen, 1.000 business seats, fanshops en 16.000 seizoenkaarthouders. Daarnaast haalt de voetbalclub inkomsten uit tv-rechten, sponsoring, spelersverkopen en merchandising. In het DSB Stadion zijn zo’n 150 werknemers actief. AZ heeft een lening lopen bij DSB Beheer van veertien miljoen euro tegen een lage rente die in 2014 moet zijn afbetaald.

Het is nu de vraag of de bewindvoerders – of bij een faillissement de curator – AZ ongemoeid zullen laten. Zij bepalen in feite de sportieve en financiële toekomst van de club die in elk geval op zoek moet naar een nieuwe shirtsponsor. Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, zegt hierover: „Het is voor ons niet te overzien hoe de eigendomsverhoudingen precies zijn. AZ is onderdeel van een heel netwerk. Stel, alles valt werkelijk om, wat doet de curator dan met het stadion? Een goede curator probeert echter ook te kijken naar behoud van werkgelegenheid.”

Kesler, die zelf curator is geweest, benadrukt dat AZ dit seizoen dankzij een sluitende begroting en vooruitbetaalde sponsorgelden niet in de problemen zal komen. „Voorlopig moet AZ doen waarvoor het is opgericht: voetballen.”

Volgens Gerbrands kunnen de huidige bewindvoerders niet aan AZ komen. „De club heeft namelijk geen relatie met de DSB Bank. Wel met DSB Beheer.” In theorie zou Scheringa de club kunnen verkopen. Vrijwillig of uit nood. Gerbrands: „Maar dat kon altijd al. Er zijn echter strenge spelregels, opgelegd door de KNVB. Het gaat om buitengewone aandelen.”

    • Erik Oudshoorn