Koude nacht

Afgelopen nacht heeft het, vrijwel overal, voor het eerst dit najaar, 1 tot 4 graden gevroren, gemeten op anderhalve meter boven de grond. Ook komende nacht wordt een paar graden vorst verwacht. Een koude luchtsoort, helder weer en weinig wind veroorzaken die lage temperaturen. In het oosten kan het vannacht zelfs plaatselijk matig vriezen met een minimumtemperatuur rond 5 graden onder nul. Als vlak boven de grond, op tien centimeter, wordt gemeten, zal in veel meer plaatsen het kwik op die temperatuur staan.

Morgen trekt de wind uit het noorden tot noordoosten aan tot uiteindelijk matig, kracht 3 of 4, en aan zee vrij krachtig, 5. Verder blijft het droog en overwegend zonnig herfstweer. De temperatuur loopt ’s middags uiteen van een graad of 9 in Zuid-Limburg tot rond 13 in het westen.

Vrijdag neemt de noordelijke wind nog iets toe met op de Wadden mogelijk kracht 7. Er worden wolkenvelden vanaf de Noordzee aangevoerd, ook in de nacht naar vrijdag, zodat het dan vrijwel nergens tot lichte vorst zal komen.

Verder zou er een enkel buitje kunnen vallen en wordt het midden op de dag rond 13 graden.

In het weekend wisselen wolkenvelden en momenten met zon elkaar geregeld af. Het blijft die dagen naar verwachting zo goed als droog en in de middag worden temperaturen verwacht tussen de 11 en 14 graden.