Korte jongleercursus zorgt voor meer witte stof in de hersenen

Rotterdam. Als mensen leren jongleren, een complexe visueel-motorische taak, dan is op een MRI-scan te zien dat de hoeveelheid witte stof in hun hersenen toeneemt. Het effect is een maand later nog steeds aanwezig. Dat schrijven Britse onderzoekers deze week op de website van Nature Neuroscience. Het is voor het eerst dat is aangetoond dat volwassen hersenen tijdens een leerproces witte stof bijmaken. Witte stof is het gedeelte van ons zenuwstelsel dat de uitlopers van de zenuwcellen bevat. Het zorgt voor de communicatie tussen de cellichamen van de zenuwcellen, die samen de grijze stof vormen. De proefpersonen oefenden zes weken lang dagelijks een half uur. De toename in witte stof vertoonde overigens geen verband met de uiteindelijke jongleerprestaties. Jonge mensen leerden het niet beter dan oude, maar mannen wel beter dan vrouwen.