Jakarta detineert Tamils op verzoek Australië

Gevluchte Tamils uit Sri Lanka hebben vandaag in Jakarta gedreigd hun houten boot in brand te steken als de Indonesische marine hen zou dwingen van boord te gaan. De 260 asielzoekers waren op weg naar Australië, toen hun schip zondag door de Indonesische marine werd onderschept tussen Java en Sumatra.

De mannen, vrouwen en kinderen op de boot weigerden van boord te gaan, omdat ze nog altijd hopen Australië te bereiken. Volgens de Indonesische marine hebben ze later hun zelfmoordplannen laten varen.

De Indonesische marine kwam zondag in actie nadat de Australische premier Kevin Rudd president Yudhoyono van Indonesië daar in een rechtstreeks telefoongesprek om had gevraagd.

Voor Rudd was de komst van een boot met zoveel vluchtelingen een politiek risico geweest. Het aantal bootvluchtelingen dat Australië bereikt, ligt dit jaar met 1.600 tien keer zo hoog als in 2008. De Australische oppositie schrijft deze stijging toe aan de versoepeling van het asielbeleid onder de huidige Labor-regering. Volgens vluchtelingenorganisaties is het aantal asielzoekers wereldwijd gestegen, doordat er meer conflicten zijn.

Onder Rudd verdween de zogeheten ‘Pacific Oplossing’, waarbij Australië onderschepte bootvluchtelingen onder slechte omstandigheden onderbracht in gevangenissen op kleine eilanden in de Stille Oceaan. Ook de asielprocedure werd bekort. De vluchtelingen uit Sri Lanka worden waarschijnlijk vastgezet in door Australië gefinancierde gevangenissen in Indonesië.

Australië onderschepte deze week ook een boot ten noorden van Darwin, met 56 mensen aan boord. Zij worden gebracht naar Christmas Island, op duizenden kilometers van de Australische kust, waar nog altijd een gevangenis voor vluchtelingen is gevestigd.

De komst van ‘bootmensen’ is in Australië een gevoelig thema. Overigens komen de meeste vluchtelingen het land per vliegtuig binnen. Vergeleken met andere westerse landen is het aantal asielaanvragen in Australië beperkt. Vorig jaar meldden zich 4.700 asielzoekers. Ter vergelijking: in Nederland waren dat er 13.400.

Australië heeft besloten asiel te verlenen aan 42 Afghanen wier boot in april in brand vloog. Daarbij kwamen vijf vluchtelingen om het leven.