Interpol wil speciaal rechercheurspaspoort

SINGAPORE. De internationale politieorganisatie Interpol streeft naar de introductie van een speciaal paspoort waarmee de eigen rechercheurs zonder visa de 188 lidstaten kunnen bezoeken. Pakistan en Oekraïne zullen als eerste landen het nieuwe document accepteren, drie andere landen zullen spoedig volgen, zo heeft secretaris-generaal Ronald Noble van Interpol meegedeeld op een bijeenkomst van de organisatie in Singapore. Noble overhandigde het eerste paspoort aan Interpols president Khoo Boon Hui, politiecommissaris van Singapore. De Amerikaan zei overtuigd te zijn dat ook de andere lidstaten het paspoort zullen erkennen. Het nieuwe paspoort is bedoeld voor de hoofden en staf van de kantoren van Interpol en de circa duizend rechercheurs die de politieorganisatie over de hele wereld heeft.