Internet kost meer energie

Het energieverbruik van de Nederlandse ICT-sector groeit explosief. Het stroomverbruik van zogeheten datacentra – de schakelpunten voor snelle internetverbindingen – zal in 2020 verviervoudigd zijn ten opzichte van 2006, blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken vandaag publiceert.

Het energieverbruik zit vooral in koeling: in datacentra staan zware computers bij elkaar die veel koeling nodig hebben. Het efficiënter koelen van datacentra kan het groeiende energieverbruik niet compenseren.

Stef Clevers van Tebodin, het bureau dat het onderzoek uitvoerde: „Het aantal datacentra groeide in twee jaar tijd van 80 naar 100 en bestaande centra werden uitgebreid. Hun energieverbruik steeg met 52 procent. Door het toenemend internetgebruik blijft het aantal datacentra groeien, ondanks de economische crisis.” De ICT-sector is nu goed voor bijna 2 procent van het nationale energieverbruik, evenveel als de luchtvaart.

In de afgelopen twee jaar groeide het stroomverbruik van de ICT-sector twee keer zo snel als het nationale stroomverbruik. De overheid wil dat de ICT-sector efficiënter gaat werken maar het wordt „een zware klus” om het doel – 30 procent meer efficiency in 2020 – te halen, zegt staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken, PvdA).

Lees het rapport via nrc.nl/economie

    • Marc Hijink