Intel en ASML zien groei in chipindustrie

De Amerikaanse chipfabrikant Intel merkt dat de vraag naar computers weer aantrekt. In het afgelopen kwartaal behaalde Intel, marktleider op het gebied van systeemchips, naar eigen zeggen „de grootste omzetgroei in de laatste dertig jaar”. Dat was gemeten ten opzichte van vorig kwartaal – toen Intel nog volop tegenwind had van de economische crisis. Vergeleken met de resultaten van hetzelfde kwartaal in 2008 valt de omzet van 9,4 miljard dollar (6,3 miljard euro) toch wat lager uit. Dat geldt ook voor de nettowinst: 1,9 miljard dollar is twee keer zo veel als Intels winst in het vorige kwartaal, maar ligt 519 miljoen dollar onder die van dezelfde periode vorig jaar.

Intel ziet het herstel doorzetten, liet topman Paul Ottelini in een toelichting op de cijfers weten. Hij denkt dat de omzet in het vierde kwartaal doorgroeit naar 10,1 miljard dollar. De zakelijke markt blijft daarbij nog achter met investeringen in nieuwe computers. „De kracht van ons bedrijf zit ’m nu vooral in de consumentensector”, zei Ottelini. De groeiende vraag naar chips is te danken aan particulieren die netbooks (lichte, goedkope laptops) en gewone notebooks kopen. De zuinige Atom-chip in netbooks levert relatief weinig omzet op, vandaar dat Intel zijn hoop vestigt op een iets duurder computersegment, dat van de ultradunne laptops.

Het volgende kwartaal brengt Intel chips uit die gebaseerd zijn op nieuwe 32-nanometertechnologie. Het zijn chips met nog fijnmaziger verbindingen, die daardoor nog sneller zijn. Intel gebruikt voor zijn productie onder meer apparatuur van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML, die meestal op dezelfde dag als Intel zijn kwartaalcijfers publiceert.

ASML, dat de vraag naar lithografiemachines door de economische crisis had zien instorten, behaalde in het derde kwartaal een omzet van 555 miljoen euro. Het Veldhovense bedrijf had vorige maand al aangegeven dat de omzet hoger zou uitvallen dan verwacht, en overtrof de nieuwe verwachtingen ook weer.

ASML kreeg daarnaast veel nieuwe orders binnen voor lithografiemachines: 35 machines, goed voor 777 miljoen euro. Volgens ASML-topman Eric Meurice is dat te danken aan bedrijven die geheugenchips produceren, en overschakelen op nieuwe productietechnieken van ASML. „Maar we zien nog niet een werkelijke toename van het aantal wafers dat wereldwijd geproduceerd wordt.” Een wafer is de basisplaat waarop chips gemaakt worden.

ASML verwacht in het volgende kwartaal een omzet van 550 miljoen euro te behalen, met een winstmarge van 39 procent.