Hulp voor emotionele beleggers

GADGET***

Philips Rationalizer

Een Rationalizer, wat is dat in vredesnaam? Het woord roept herinneringen op aan memorabele Tellsell-producten als de Ab Flyer en de Garden Groom. Maar deze uitvinding van Philips en ABN Amro valt in een heel andere categorie.

De Rationalizer is een gadget voor serieuze thuisbeleggers. De armband (links op de foto) meet de weerstand van de huid, die door transpiratie verandert als iemand emotioneel is. Het apparaat waarschuwt je als je niet in de rationele bui bent die nodig is om goede afgewogen financiële keuzes te maken. Beleggen gaat immers het beste als je koel en zakelijk bent – daarom gebruiken professionele beleggers vaak geautomatiseerde beleggingssystemen.

Van de Rationaliser is inmiddels een werkend prototype gemaakt, en uit onderzoek van de UvA bleek dat beleggers significant betere resultaten behaalden als ze zich bewust waren van hun emotionele status.

Maar Jim, hoe werkt deze Rationalizer? Gekleurde led-lampjes geven aan of de drager van de EmoBracelet in meer of mindere mate opgewonden is. De stemming is ook af te lezen op de bijbehorende EmoBowl, een kunstzinnige fruitschaal die rood gaat knipperen als de zenuwen door je keel gieren. Het apparaat geeft niet aan welke emotie (bijvoorbeeld vreugde, verdriet of stress) er speelt, alleen dat de drager op de een of andere manier opgewonden is.

De techniek die verwerkt zit in de Rationaliser werkt efficiënt en snel, aldus Geert Christiaansen van Philips Design. „We hebben mensen naar een voetbalwedstrijd laten kijken en zagen bijvoorbeeld bij een doelpunt of een spannend moment al binnen een halve seconde dat er sprake was van opwinding.” Prijzen zijn niet bekend, want Philips en ABN Amro besluiten later of ze dit concept daadwerkelijk gaan produceren.

Marc Hijink

Bekijk een filmpje over de Rationalizer via nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink