Het molletje blijft schitterend

Het molletje valt om. De nieuwe avonturen van het molletje. Regie: Zdenek Miler. In: 10 bioscopen. Leeftijd: 3+ **** scene uit de animatiefilm De nieuwe avonturen van het Molletje FOTO: Benelux Film Benelux Film

De nieuwe avonturen van het molletje. Regie: Zdenek Miler. In: 10 bioscopen. Leeftijd: 3+****

De Tsjechische animatiefilmer Zdenek Miler (1921) maakte rond de vijftig animatiefilms met zijn meest bekende karakter, het molletje. Het altijd opgewekte molletje praat niet maar slaakt slechts kreten die werden ingesproken door Milers dochters. De beste films stammen uit de jaren zeventig, en zeven ervan zijn verzameld in De nieuwe avonturen van het molletje – een eerdere compilatiefilm draaide in 2005 in de bioscoop.

De tijdloze animatiefilms duren rond de acht minuten en hebben een vast, zeer herkenbaar patroon. Aan het begin van de charmante filmpjes komt het molletje in een situatie waarover hij geen controle heeft of stuit hij op een hem onbekend object als een fototoestel of telefoon. Daarbij raakt hij verzeild in allerlei omstandigheden waarbij een beslissing leidt tot een kettingreactie, waar hij dan weer adequaat op moet reageren. Op speelse wijze ontdekt hij zo de wereld en krijgt hij controle over de situatie.

De animatie is uiterst eenvoudig. De simpel getekende figuren bewegen nauwelijks en steken af tegen de gedetailleerde en uiterst gestileerde achtergrond. Af en toe is een filmpje licht absurdistisch, met enige goede wil als ‘typisch’ Oost-Europees te kenschetsen. Zo gooit het molletje een bot naar een door hem opgegraven telefoon en transformeert de telefoonhoorn in een baby. In het mooiste filmpje komt het molletje terecht in de dierentuin. Met het molletje ontdekken kinderen langzaam welke dieren daar te zien zijn. Opvoedkundig verantwoord genieten.

    • André Waardenburg