Het magerste model ooit

Dikke meisjes, dunne meisjes, sommige mensen maakt het niet uit. Maar al te dun is niemands lief. En dus is nu een draadmager model schietschijf van hoon op internet geworden.

Officiële advertentie van Ralph Lauren uit Japan, met te dun gefotoshopt model

Er is geen advertentie of persfoto meer die niet uitgebreid door de filters en montagegereedschappen van Photoshop is gegaan. Soms worden daarbij foutjes gemaakt, soms heel grote fouten. En soms ontsnappen die aan de aandacht van álle betrokkenen en worden ze gepubliceerd. De website Photoshop Disasters verzamelt zulke uit de hand gelopen fotomontages. Een voorbeeld van deze week: een vrouw lijkt te poseren met haar linkerarm om de nek van een man. Maar de hand die op zijn linkerschouder rust is helaas een rechterhand. Au! Photoshop Disasters stelt nooit teleur.

Vorige week ook niet. Toen publiceerde Photoshop Disasters een advertentie van modehuis Ralph Lauren, door een toerist in Japan gefotografeerd van een aanplakbiljet. De foto liet een model zien dat niet zomaar mager was. Ook haar skelet was, voor een deel althans, extra smal geworden. „Man, haar hoofd is groter dan haar bekken!”, was het enige commentaar van de weblog Boingboing, die als een van de eerste de foto overnam.

De identiteit van het model was snel achterhaald. Het bleek de 23-jarige Filippa Hamilton te zijn, die al zeven jaar voor Ralph Lauren werkt. Op andere foto’s die op internet ronddrijven is te zien dat zij in werkelijkheid min of meer normaal geproportioneerd is.

Dat de advertentie niet ironisch was bedoeld bleek snel uit de reactie van Ralph Lauren. Geen triomfantelijk ‘Gefopt!’ en trouwens evenmin een schuldbewust ‘Oeps’. Advocaten van de firma stuurden brieven aan Boingboing en aan Google, dat via de dienst Blogger de site van Photoshop Disasters faciliteert. De herpublicatie zou het auteursrecht schenden en de foto’s moesten worden verwijderd. Het beleid van Google is, bij dergelijke claims eerst te gehoorzamen en dan pas vragen te stellen.

Boingboing dacht daar anders over. De weblog beriep zich op het citaatrecht en kondigde aan iedere juridische dreigbrief te zullen publiceren, gelardeerd met een ruime dosis spot en nóg een kopie van de gewraakte foto, zodat een en ander hoog in de zoekresultaten van Google terecht zou komen en de wereld er des te beter kennis van zou kunnen nemen. Wat ook allemaal gebeurde. Daarnaast stelde Boingboing de modellen van Ralph Lauren voedzame soep en boterhammen in het vooruitzicht.

Tenslotte schreef Boingboing een wedstrijd uit: maak van de misvormde Filippa via Photoshop weer iets wat op een mens lijkt. Prijs: een juridische dreigbrief van de advocaten van Ralph Lauren. Het regende inzendingen, waarbij moet worden genoteerd dat niet alle mededingers serieus probeerden Filippa in haar oude glorie te herstellen.

De pret was er niet minder om. Onnodig te zeggen dat heel internet inmiddels meegenoot: goed bezochte sites als Yahoo, The Register, ABC News en Huffington Post maakten melding van de affaire.

Zoveel hoon was Ralph Lauren teveel. Er kwam een bekendmaking: „Na nader onderzoek hebben wij vastgesteld dat wij verantwoordelijk zijn voor de slechte beeldbewerking die resulteerde in een zeer vervormde weergave van het lichaam van een vrouw. We hebben het probleem aandacht gegeven en zullen in het vervolg alle maatregelen nemen om te verzekeren dat de kwaliteit van ons beeldmateriaal ons merk op de juiste wijze weergeeft.”

Of deze zorg zich ook uitstrekt tot de kwaliteit van de juridische acties blijft hiermee jammer genoeg in het midden.

    • Herbert Blankesteijn