Dochter adviseur Ahmadinejad vraagt asiel in Duitsland

De dochter van een topadviseur van de Iraanse president Ahmadinejad, filmmaker Narges Kalhor, heeft na haar deelneming aan een filmfestival in Neurenberg politiek asiel gevraagd in Duitsland. „Ik denk dat ik problemen kan krijgen als ik naar huis ga”, zei ze gisteren. „Daarom heb ik voor mijn visum afliep asiel gevraagd.” Ze woont nu in een asielzoekerscentrum; de organisatoren van het festival heben meegedeeld haar met de procedure te willen helpen.

Narges Kalhor (25) was op het festival van mensenrechtenfilms om haar korte film Darkhish (de eg) te presenteren. Ze gebruikt het werktuig als metafoor voor de folterpraktijken van het Iraanse regime, aldus woordvoerders van het festival. De film is gebaseerd op de novelle In de strafkolonie van Franz Kafka.

Mehdi Kalhor is een oude bondgenoot van Ahmadinejad en diens adviseur voor culturele en mediazaken. Hij zei tegen het officiële persbureau IRNA dat hij geen bijzonderheden kende van de films van zijn dochter of van haar plan om het land te verlaten.

Kalhor noemde de zaak „een voorbeeld van de fluwelen oorlog die de oppositie heeft gelanceerd”. Het Iraanse regime zegt dat de oppositie met haar betogingen tegen de verkiezingsoverwinning van Ahmadinejad en latere protestacties op aangeven van het buitenland een „fluwelen staatsgreep” probeert te plegen. Talrijke oppositie-activisten zijn de laatste maanden opgepakt. Oppositieleiders hebben de autoriteiten beschuldigd van verkrachting en andere marteling van politieke gevangenen.

Kalhor zei ook dat hij een jaar geleden van Narges’ moeder was gescheiden wegens meningsverschillen. Hij zei dat zijn ex-vrouw een fel tegenstander is van Ahmadinejad. Zijn dochter woonde bij haar moeder.

In een vraaggesprek met de collega-filmmaker Hana Makhmalbaf dat maandag op YouTube werd gezet, drukte Narges Kalhor steun uit voor de Iraanse oppositie. Ze zei te hopen dat haar vader zijn politieke opstelling verandert. „Op elk moment kan iemand even tijd nemen om zich te bezinnen op het juiste pad [..] het pad van die miljoenen mensen die de straat opgingen en om vrijheid vroegen.” (AFP, AP)