Diablo Cody zonder de frisheid

Jennifer’s Body. Regie: Karyn Kusama. Met: Megan Fox.In: 37 bioscopen.**

Als Diablo Cody niet de scenarist was geweest van Jennifer’s Body, was de film naar alle waarschijnlijkheid rechtstreeks op dvd uitgebracht. Het specifieke tienertaalgebruik van Cody, die een Oscar voor beste scenario kreeg voor haar script van Juno, is nog wel te herkennen, maar de frisheid en verrassing van haar dialogen is er behoorlijk van af.

Zo voelt alles een beetje tweederangs aan Jennifer’s Body. De film wordt geafficheerd als horrorkomedie, maar veel te lachen valt er niet. Door de omarming van horrorclichés lijkt het op het ene moment dat de makers een parodie voor ogen hadden, op andere momenten slaat de ernst over in pretenties die niet waargemaakt worden. Is de film bijvoorbeeld de ultieme feministische wraakfantasie op mannen? Of moeten we het allemaal toch niet zo serieus nemen?

Jennifer’s Body gaat over de innige vriendschap tussen twee tienermeisjes, de aantrekkelijke Jennifer (Megan Fox) en de muizige Needy (Amanda Seyfried). Ze wonen in het kleine plaatsje Devil’s Kettle en nadat de twee getuige zijn geweest van een dodelijke brand bij een rockconcert, is er iets niet pluis met Jennifer. Als een aantal jongens op gruwelijke wijze het loodje legt, krijgt Needy achterdocht. Haar vriendin zal er toch niet bij betrokken zijn? Er zijn wel wat aanzetten naar thematische diepgang, maar uiteindelijk is Jennifer’s Body een behoorlijk standaard horrorfilm. Omdat hij uit het brein komt van Diablo Cody is dit tamelijk teleurstellend.

    • André Waardenburg