Commissarissen weg bij DSB

Twee van de vier commissarissen van DSB Bank zijn gisteren per direct opgestapt. René Neelissen (46) doet dat wegens belangenverstrengeling. Hij is bestuurder bij DSB’s houdstermaatschappij DSB Beheer en financieel directeur bij voetbalclub AZ, een ander dochterbedrijf van DSB Beheer. Omdat DSB Bank een vordering van 75 miljoen euro heeft op DSB Beheer, zijn die functies niet langer te combineren, nu de bank uitstel van betaling heeft gekregen.

Fon Koemans (63), pas commissaris bij DSB Bank sinds 1 januari van dit jaar, stapt op omdat hij door de omstandigheden waarin de bank verkeert „geen bijdrage meer denkt te kunnen leveren”, aldus een woordvoerder. Koemans was tot april 2008 jarenlang bestuursvoorzitter van de Waterschapsbank.

DSB Bank verkeert sinds gisteren in surséance nadat op verzoek van De Nederlandsche Bank de noodregeling was ingesteld. Twee bewindvoerders hebben de facto het bestuur van de bank van eigenaar Dirk Scheringa overgenomen.

Neelissen was sinds 2004 commissaris bij DSB Bank. Met een onderbreking van vier jaar was hij sinds 1990 al (president-)commissaris bij DSB Beheer. In het dagelijks leven is hij directeur en mede-eigenaar van uitzendbureau Atlas Services en winkelketen Nelson Schoenen.

De twee overige commissarissen van DSB Bank, Rob Bonnier en Age Offringa, blijven in functie.

Nieuws en achtergronden over DSB, een overzicht van de hoofdrolspelers en discussie op nrc.nl/dsb