Bouw van museum Scheringa gaat door

Aan de nieuwbouw van het Scheringa Museum in de Breestraat in Opmeer wordt vooralsnog „volop doorgewerkt”. Dat zegt technisch directeur Niels Vergeer van bouwbedrijf Midreth. „Niets wijst er vooralsnog op dat we zouden moeten stoppen met bouwen.” Vergeer heeft, „net als iedereen”, van de problemen van DSB Bank „gewoon via het nieuws” vernomen.

„Wij waren natuurlijk wel bezorgd, en hebben meteen naar de consequenties geïnformeerd, maar we hebben tot nu toe geen al te verontrustende signalen ontvangen.” De opdrachtgever van de nieuwbouw is DSB Vastgoed, een loot aan de stam van Dirk Scheringa’s imperium. Volgens de planning zou de oplevering van het pand al begin februari 2010 plaats moeten hebben.

Om zijn uitdijende kunstcollectie van ruim 1.200 werken permanent tentoon te stellen, besloot Dirk Scheringa in 2004 om een nieuw museumgebouw te laten bouwen. Architect werd Herman Zeinstra van DOK Architecten in Amsterdam. Het spectaculaire gebouw is met 10.000 vierkante meter groter dan het Van Gogh Museum. Met de bouw van het complex, dat 44 daglichtzalen telt, is een aanneemsom van 30 miljoen euro gemoeid. Maar de betalingen lijken volgens Vergeer nog geen gevaar te lopen. „Tot op de dag van vandaag zijn alle rekeningen door de opdrachtgever keurig en op tijd betaald.” De gemeente Opmeer kan in dit stadium nog niets zeggen over de mogelijke consequenties van een faillissement van DSB Bank voor de nieuwbouw.