Barroso legt druk op Tsjechië over Lissabon

BRUSSEL. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie verwacht dat Tsjechië zonder ”kunstmatige obstakels” de ratificatie van het Verdrag van Lissabon voltooit. Dat zei hij gisteren. Barroso maakte gehakt van de extra voorwaarde die de Tsjechische president Václav Klaus heeft gesteld voor zijn handtekening onder het verdrag, de opvolger van de Europese Grondwet. Klaus wil dat zijn land een uitzondering krijgt op het handvest voor de grondrechten, waarnaar in het EU-verdrag wordt verwezen. Barroso noemde deze voorwaarde van Klaus ”absurd” en benadrukte dat het democratische proces al heeft plaatsgevonden: het Tsjechische parlement keurde het verdrag al goed. ”Ik ga ervan uit dat er een oplossing komt, zodat het verdrag eind dit jaar in werking kan treden”, zei Barroso.