Albaniërs zijn fan van Bill Clinton

Een beeld van ruim 3 meter hoog van Bill Clinton, voormalig president van de Verenigde Staten, siert de Bill Clinton-boulevard in Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Op de boulevard is al een 12 meter lange muurschildering van de oud-president te zien, als eerbetoon aan Kosovo’s held. De Albanezen in Kosovo loven Clinton wegens zijn rol in de oorlog in voormalig Joegoslavië. In 1999 maakte de NAVO door bombardementen een einde aan Servisch geweld. Kosovo, een voormalige Servische provincie, maakte zich vervolgens los van Servië.

Volgens veel Albanese Kosovaren had de NAVO nooit ingegrepen in het conflict als Clinton daar niet op had aangedrongen. Zo ziet beeldhouwer Izeir Mustafa het ook. Daarom begon hij in 2007 op eigen houtje en „vanuit een innerlijke drang iets terug te doen”, aan het standbeeld.